09 oktober 2018

Byggmax: Någon storsäljer och jag köper lite till

Idag så föll Byggmax ganska ordentligt och slutade strax över 34 SEK. Det är ganska stort säljtryck i Byggmax och det verkar som att det är ett fåtal aktörer som säljer. Man kan dra en massa slutsatser så klart och som småsparare så kommer man aldrig riktigt att få reda på om varför det såldes och om det handlar om att någon långsiktig investerare har slutat att tro på bolaget eller om det är ett kortsiktigt försök att få ner kursen. Förutsättningarna att få ner kursen, om man nu vill det, är relativt goda. Det är framförallt småsparare som köper och med stora aktörer på säljsidan och mindre på köpsidan så ger det avtryck i kursen. Det är bara spekulationer från min sida och det går egentligen inte att dra så mycket till slutsatser.

Eftersom jag tror att Byggmax kommer att leverera en helt OK eller t o m, givet förväntningarna, bra rapport den 18 oktober så valde jag att fylla på med ytterligare aktier. Det blev båda påfyllning i min depå och i min ISK för 34,30 SEK. Efter dagens påfyllning är Byggmax med ganska stor marginal mitt största innehav. Det kan verka riskfyllt och det är kanske riskfyllt också, men jag känner mig ganska trygg trots allt. Det är möjligt att jag är naiv och det är möjligt att jag inte förstår saker som andra inte förstår, men jag väljer att gå min egen väg denna gång. Enligt mitt sätt att se är nedsidan begränsad från dessa nivåer.

Om man gör lite slagningar i Google Trends så verkar det som att intresset är ungefär sig likt för Byggmax eller om man är optimistiskt lagd t o m att det är lite av en uppåt-trend:


Om man tittar på de två senaste åren så verkar säsongsmönstret vara ungefär detsamma. Ingen större dramatik.

Byggmax är ju inte bara Byggmax utan även Skånska Byggvaror. Om man tittar den senaste tiden för Skånska Byggvaror så ser det inte så muntert ut. Det trendar snarare nedåt än uppåt. Det är så klart inte bra, men det är nog vad man kan förvänta sig. Om jag inte har fel för mig så håller man på att göra om Skånska Byggvaror och lägga ner delar som inte fungerar som tänkt. Det är kanske inte så illa som det ser ut trots allt. Det kanske t o m är ganska OK att man ligger kvar ungefär samma nivåer.

Är detta då en rimlig metod att använda? Ger det något över huvud taget? Kanske, kanske inte. Jag tycker mig se att det inte verkar vara något total genomklappning runt hörnet. Det verkar ticka på ungefär som tidigare. Naturligtvis behöver det inte vara så att försäljningen är proportionerlig mot sökfrekvensen. Det skall man så klart ta i beaktning. En pusselbit bland många.

2 kommentarer:

10årsplanen sa...

Intressant vinkel med att plocka in Google Trends, tack för inspirationen!

Charlie sa...

Kul att det inspirerar. Resultaten skall inte ges för stor betydelse, men jag tycker att det kan vara en pusselbit bland många