29 oktober 2018

Investor: Är det dags att göra sig av med parkeringsplatsen?

Jag har sett Investor som en parkeringsplats för mina pengar, en bra sådan. Det verkar vara ett välskött bolag och jag gillar substansrabatten och innehaven i stort. Det är många som talar sig varma för Investor och jag läste att någon analytiker hade satt en riktkurs över 500 SEK. Eftersom Investor handlas en bra bit under 400 SEK så skulle det finnas en ganska bra uppsida.

En person som jag lyssnar på och som jag tycker inte bara upprepar vad andra har sagt eller sammanställer vad andra har sagt är Peter Benson. I ett av de senaste Börsplus-poddavsnitten så pratade han om Investor och det var väl i sig ingen direkt säljrekommendation, men han lyfte en del saker som fick mig att fundera. En sak som jag tycker är anmärkningsvärt är att Mölnlycke är det största innehavet och att det är onoterat. Mölnlycke värderas till relativt höga multiplar (enligt vissa). Dessa två i kombination tycker jag känns sådär. Man kan så klart fundera över vad som är en rättvis värdering och man måste ta substansrabatten i beaktande, men det känns inte helt bra. Jag är inte superpepp på Mölnycke. Det är mycket möjligt att det är ett bra bolag och det är möjligt att värderingen är helt rätt, men de tidigare dolda värdena i de onoterade bolagen känns inte längre så dolda.

Det jag inte gillar med Investor är att jag tycker att det är väldigt svårt att få ett bra grepp om bolaget. Det beror inte på att de som driver Investor inte är duktiga utan helt enkelt att bolaget är ett investmentbolag som innehåller många bolag. Det krävs alltså mer av mig om jag skall kunna ha hygglig koll. De flesta tycker nog att det är hela poängen med investmentbolag, alltså att slippa ha koll utan låta någon annan göra det i kombination med substansrabatten, men inte jag.

Jag kommer nog inte att göra något förhastat med Investor, men jag tror inte att nedgången är över trots att det hoppade upp idag. Det kanske kommer att vända, men det är inte säkert. Jag ligger förhållandevis tungt efter att ha puttat in relativt sett mycket pengar i både Duni och Byggmax den senaste tiden. Vi får se hur jag gör.

Inga kommentarer: