15 oktober 2018

Byggmax: Varför öppnas det nya butiker?

Byggmax har de senaste månaderna pumpat ut nyheter om nya butiker som ska öppnas. Om man äger aktien så ska man med andra ord tro att fysiska butiker kommer att ha en framtid. Mina tankar kring e-handel har varierat en del och jag har från att inte tro på s k omnikanallösningar kommit fram till att det nog kan vara framtiden trots allt. Vad gäller byggmaterialförsäljning så tror jag att Byggmax tankar är ganska vettiga. Kombinationen av att ha de mest vanligt förekommande på lager och övriga varor tillgängliga via nätet tror jag kan vara en ganska bra idé. Det bör fungera.

Det jag brukar fråga mig när det kommer till retail är hur företaget kan hantera om en jätte som Amazon gör entré. Det verkar i nuläget som att Amazon inte kommer att lansera någon verksamhet i Sverige inom kort. Så klart kan man handla via Tyskland eller Storbritannien, men det tar längre tid och det är lite mer omständigt än om Amazon hade haft en svensk gren. I fallet med Byggmax så tror jag att det butiksnät som man håller på att bygga upp har ett ganska stort värde. Det är inte omöjligt att en spelare som Byggmax skulle kunna samarbeta med andra företag kring ehandel. Det kanske låter som en märklig tanke och det finns som bekant möjlighet att hämta ut paket både på ICA, Coop m fl som täcker de flesta orter i Sverige. Det som skulle kunna vara en skillnad är att man på Byggmax kan köra in med bilen för att lasta på varor enklare, men det skulle även kunna vara ett sätt för någon aktör att få ett eget nätverk för utlämning av varor. Det är inte t ex på alla sätt okonstigt att hämta ut matvaror som man köpt på nätet på ICA.

Jag tycker t ex att det skulle kunna vara intressant att se ett samarbete mellan Matsmart (som bl a Axfood är delägare i) och Byggmax. Det kanske inte är riktigt realistiskt och det finns säkert andra mer närliggande lösningar, men jag tror att det finns potential för samarbeten som kan vara intressanta. Det är möjligt att det är dra saker och ting för långt och det är kanske resultatet av ett önsketänkande från min sida. Det är möjligt att det inte behövs något samarbete utan att Byggmax klarar det helt bra på egen hand. Vi får se.

Inga kommentarer: