04 oktober 2018

Byggmax: Byggmaterialhandlarna bjuder på statistikgodis

Jag har grottat ner mig i lite intressant branschstatistik från byggmaterialhandlarna, se länk nedan. Det är en bransch som går ganska bra ser det ut som.

Om man tittar på utvecklingen i ett längre perspektiv så ser det ut enligt nedan. Det känns hyggligt stabilt. Vindskivor byts ut, nya uthus byggs, nya spaljer byggs, bastun blir till ungdomsrum, etc. Det är ganska lite dramatik och det gillar jag.


Om man tittar på statistik för året så ser det ut enligt nedan:


April och maj var bra månader med stark tillväxt jämfört med förra året. Juli visade negativ tillväxt och augusti var en stark månad med en tillväxt på 3,7%.

Min gissning är som sagt att Byggmax, med sin inriktning mot icke-proffsen, kommer att få en del av den tillväxt som proffsens bygghandlare hade innan sommaren under sommaren. Det bygger på en rad antaganden. Att antalet byggprojekt som görs av proffs och icke-proffs växer ungefär lika mycket. Att proffsen handlar innan och efter semestern, medan icke-proffsen handlar under semestern. Jag tror att Byggmax har dragit ner sin marknadsföring en del den senaste tiden. Sannolikt är det för att hålla siffrorna uppe lite bättre, vilket har fått till effekt att andra aktörer som K-Rauta kanske kan ha tagit lite marknadsandelar. Rena gissningar, men jag tycker inte att det har vevats fullt lika mycket Byggmax-reklam som det gjordes för 6-12 månader sedan.

Det som oroar är att Byggmax inte riktigt har visat att man kan leverera de senaste kvartalen och det avspeglas i kursen. Jag hoppas att den "sanningen" snart blir en gammal sanning, men risken finns så klart att man levererar betydligt svagare tillväxt än övriga bygghandlare och det är i så fall bekymmersamt. Värt att notera är att Byggmax inte är med och bidrar med information till underlaget.

Det ska bli intressant att se hur Byggmax försäljning har utvecklats. Jag tror inte att Q3:an kommer att bli en total genomklappning och jag tror att förväntningarna är ganska lågt ställda. Sannolikt så har en del av de nya butikerna bidragit positivt till tillväxten och påverkat vinsten negativt, men engångskostnader kopplade till nyetableringar är rimligt och i linje med förväntningar.

Att aktien har varit hårt blankad och att andelen blankat minskar tycker jag känns som en positiv signal. Det är fortfarande många som inte tror på aktien, därav den höga andelen blankningar, men jag tror att den stora nedgången har ägt rum och det finns en nedre gräns för hur lågt aktien kan sjunka. Det är möjligt att vi inte är där än, men jag håller det inte för otroligt att fler som ligger kort funderar på att minska än vad det är som fungerar på att öka. Bara funderingar från min sida.

Det skall bli intressant att se kvartalsrapporten. Det var ett tag sedan som jag gick in lite tyngre i ett case. I bästa fall så blir det som HM, att det blir en snabb omvärdering. I nästbästa fall så blir det en ganska lång ökenvandring innan någon annan får upp ögonen för aktien, som blev fallet i Hövding och Billerud. I sämsta fall blir det total genomklappning som det blev med Fingerprint. Till skillnad från Fingerprint så är det inte ett fåtal kunder och lite tveksamheter kring några av dem i fallet med Byggmax. Det handlar om svenska privatpersoner och det minskar risken för att marknaden helt ska försvinna. Vi får se.

Graferna kommer från pressreleasen nedan:

http://www.byggmaterialhandlarna.se/bygg-och-jarnindex/okad-forsaljning-for-byggmaterialhandeln-i-augusti/

3 kommentarer:

Anonym sa...

Droppa allt som har med bygg att göra är mitt råd. Mvh

Charlie sa...

OK, tack. Vad baserar du det på?

Charlie sa...

Jag kan hålla med om att det finns problem inom byggbranschen, men "bygg" tycker jag är en väldigt vid definition och i fallet med Byggmax, som säljer byggmaterial till privatpersonser, så tycker jag att det hela känns mer intressant än byggbolag som tar ganska stor risk i samband med diverse projekt. Byggmaterial är som jag ser det någonting som tickar på och jag tror att Byggmax har haft hygglig snurr på sina butiker under senaste kvartalet. De två senaste kvartalen har av olika anledningar inte varit bra och jag tror att de anledningar som ledningen har presenterat i samband med de senaste kvartalen är riktiga, dvs att det rör sig tillfälligt svaga kvartal. Allting skall så klart sättas i relation till förväntningarna, och som jag ser det så är de väl låga. Vi får se hur det går.