15 september 2008

Volvo

Jag har som jag tidigare skrivit funderat på att köpa på mig lite Volvo. Det kanske är på sin plats med en liten förklaring.

För det första, jag har ingen exponering mot lastbilsmarknaden. Det är med andra ord ur ett riskspridningsperspektiv inte helt tokigt att köpa lite "lastbilsfabriksandelar".

För det andra har Volvo en väldigt bra direktavkastning och tjänar bra med pengar. Detta kan naturligtvis svänga, men sannolikt kommer direktavkastningen att vara bra även nästa år. Jag hoppas att det är så i alla fall, så att det inte blir som med Broström där jag kollade på förra årets direktavkastning och trodde att den skulle vara ungefär detsamma, vilket den inte var.

För det tredje så tror jag att Volvos kurs faktiskt har tagit en del stryk på grund av att Volvo PV går skitdåligt. Volvo PV ägs av Ford, inte av Volvo. Naturligtvis borde det inte vara så att Volvo påverkas av Volvo PV, men jag tror faktiskt att det lite grann kan ha effekt.

Eftersom jag numer är långsiktig sparare så är investeringen långsiktig, åtminstone ett år.

Måtte detta bli ett bra köp.

mvh Charlie

2 kommentarer:

Anonym sa...

1 år är inte speciellt långsiktigt. På 1 års sikt skulle jag nog lägga pengarna i en kort räntefond istället...

Charlie sa...

Nja, "åtminstone ett år" är väl långsiktigt. Det enda jag nämner är en undre gräns.

För övrigt har jag lite svårt för långsiktighetshysterin som råder. Man skall köpa när man får mycket för pengarna och sälja när man får mycket pengar för inte så mycket.

Faktum är att många som var snabba på säljnknappen när marknaden började vika har hitintills gjort en bra affär.

mvh Charlie