29 september 2008

Det här var inte bra

Det amerikanska kongresshuset röstade tidigare ikväll nej till den krisplan som utarbetats fram. Det är inte bra. I korta drag gick krisplanen ut på att den amerikanska staten skulle täcka upp för en hel del av alla de skulder som det nu fattas täckning för. Naturligtvis tycker många att det är fel att "vinster privatiseras och skulder socialiseras", dvs att vinsterna hamnar i direktörers och ägares fickor, medan staten i form av medborgare får täcka upp när allt går åt fanders. Det var framförallt de amerikanska "som man bäddar får man ligga"-representanterna som inte gillade förslaget. Tyvärr tror jag att det var väldigt olyckligt att de inte godkände förslaget.

Imorgon kommer svenska börsen att fortsätta rasa och centralbanker runt om i världen kommer att vara tvungna att fortsätta att pumpa in pengar i systemet för att hålla igång våra finansiella system. Det finns fortfarande stabilitet i det svenska systemet, vilket gör att paniken inte behöver vara fullt lika stor här som i andra delar av världen där bankverksamhet inte är fullt lika väl reglerad, men det är viktigt att komma ihåg att banksystemen i världen hänger ihop och många svenska banker har även intressen i andra länder.

En möjligt vinnare på en kris som denna är Handelsbanken. Till skillnad från SEB och Swedbank så har Handelsbanken hållit sig borta från Baltikum, vilket nu gör att risken bedöms vara lägre i Handelsbanken, vilket i sin tur gör att kunder byter från de två förstnämnda till Handelsbanken. Naturligtvis skall man inte förstora denna effekt, men om någon av de stora svenska bankerna tjänar på krisen så är det Handelsbanken.

Jag försöker att inte vara rädd (även om jag för tillfället är skiträdd) och köpte därför på mig ytterligare XACT BULL. Min tanke är att pumpa in ytterligare lite i denna fina lilla börsnoterade fond som mestadels har gått nedåt sedan jag bestämde mig för att börja pumpa in pengar i den. Fångstnivån blev 103,10 SEK.

En annan aktie som jag snappade upp var Precise Biometrics. Det är en chansning, men det kan gå. Vi får se. Det är naturligtvis hög risk, men den känns lite för tillbakapressad. Jag fick dem för 0,95 SEK.

Rock n Roll

Charlie

Inga kommentarer: