17 september 2008

Fortsatt oro och Volvo in i portföljen

Börsoron fortsatte. I USA är man fortsatt orolig för AIG och många tror inte att staten kan, även om de vill, rädda AIG från att åka i backen. Om världens största försäkringsbolag går omkull kommer detta inte att vara något som bara syns i börskurser.

Det som händer i USA är inte bra och jag hade verkligen inte hoppats att situationen som vi befinner oss i nu skulle inträffa. Risken är att vi kommer att få se många tråkiga följder av de fall som inträffat runt Wall Street. Betänk att Lehman Brothers, en av de stora fem, och Merrill Lynch, även dem bland de stora fem, har fått kasta in handduken, i alla fall mer eller mindre.

Det känns inte otroligt att banker i Sverige kommer att vara nödgade att göra sig av med personal för att kunna ro situationen i hamn. Bilindustrin har redan fått smaka på lågkonjunkturen och det är inte orimligt att ungefär 2 000 personer kommer att påverkas av Volvo PVs mindre lyckade försäljning. Sverige befinner sig inte i en bra ekonomisk situation, men, som alltid, frågan är om den är så överjäklig som marknaden anser.

Det finns ett par kloka ord som ofta används i finanssvängen som säger att man under alla omständigheter skall undvika att drabbas av "greed" (girighet) eller "fear" (rädsla). Just nu är det många som har drabbats av rädsla (tror jag).

Som en av få köpare på marknaden idag ropade jag in ett par fina Volvo-aktier till det facila priset av 63 riksdaler. De kommer att vårdas ömt och förhoppningsvis kommer de ganska snart att ticka upp en liten bit, förhoppningsvis så att de håller sig över 70 SEK.

Jag har inte hunnit att analysera läget i detalj och jag saknar siffror på vad som egentligen händer. Jag fattar inte att det skall vara så förbaskat svårt att reda ut vem som lånat vad av vem, vem som skall gå i kånken och hur man skall göra för att reda upp skiten.

En sak som jag saknar är debatten om alla välpaketerade produkter som säljs kors och tvärs, hit och dit, så att när man till slut tror att man har köpt andelar i indiska bolag som det på något ekonomisk magiskt sätt är omöjligt att förlora pengarna på om man bara väntar ett par år så har man i själva verket, via femtioelva mellanhänder, lånat ut pengar till någon stackars person i USA som blivit ilurad ett fruktansvärt ofördelaktigt huslån. Sånt är inte sunt och vore det inte för de strukturerade produkterna som ompaketeras hit och dit så hade situationen varit annorlunda. Jag säger inte att en krasch inte hade kunnat äga rum, men att ingen vet vem som lånat ut till vem innebär att ingen vågar lita på någon, vilket leder till osäkerhet.

Jag efterlyser artiklar och blogginlägg som visar vad som egentligen händer. Det finns ingen svensk tidning som ger rapporter om vad som händer.

Skall man vara rädd för tillfället och vem skall man lita på?

mvh Charlie

Inga kommentarer: