21 september 2008

Vikande bostadsmarknad

I likhet med den amerikanska bostadsmarknaden har den svenska nu börjat att gå ner. Det är svårt att säga om nedgången precis har börjat eller om det kommer att stanna här vid ett litet hack i kurvan. Jag tror att bollen är i rullning och att priserna kommer att fortsätta ned en bit, men på grund av den rådande kreditoron kan det ändå vara så att det kan vara köpläge just nu.

Jag antar att de flesta har sett Lyxfällan med Charlie Söderberg. Programmet går ut på att Charlie och hans kompis hjälper människor som har hamnat i ekonomiskt trångmål. Inte alltför sällan, i alla fall i de avsnitt som jag har sett, har en stor del av lösningen för att få personernas ekonomi på fötter igen varit att Charlie lagt om lånen så att många smålån med höga räntor har gjorts om till ett större lån på bostaden. För att detta skall funka är det en förutsättning att bostaden har ökat i värde, om så inte är fallet kommer troligtvis inte banken att gå med på det. Bostaden är trots allt säkerheten för lånet. Om nu bostadsmarknaden viker blir med andra ord möjligheterna mindre för personer som råkar hamna i ekonomiskt jobbiga situationer.

Det kan faktiskt bli värre än så. Om man exempelvis lånar 2,7 MSEK till en bostad som kostar 3 MSEK, dvs 90% av köpeskillingen, väljer att ha rörliga lån och avstår att amortera, och priserna därefter börjar falla så kan man hamna i en lite jobbig situation. Antag efter banken efter ett år eller två värderar bostaden och kommer fram till att den har gått ner i värde till 2,4 MSEK. Bostaden har med andra ord fallit med 20%, vilket inte är helt orimligt. Om man inte amorterat alls under tiden så kommer troligtvis banken inte att känna sig helt bekväm. Säkerheten (bostaden) är värd mindre än lånet, vilket naturligtvis inte är bra för banken. Hur skall banken lösa en sådan här situation? Den enklaste lösningen är att säga till låntagaren att han/hon/de helt enkelt får putta in mer pengar på grund av att bostadens värde är lägre än lånet. Naturligtvis är inte detta bankernas första åtgärd och naturligtvis kommer de att ta hänsyn till ekonomin som helhet innan de ber en låntagare om att putta in mer pengar, men situationen är inte orimlig. Framförallt så ska man dra lärdomen att man visst kan drabbas av en vikande bostadsmarknad även om man inte har för avsikt att sälja.

Bostadsmarknaden går som bekant upp och den går ner. Troligtvis kommer många år av kraftig uppgång nu bytas mot en period av osäkerhet och nedgångar på sina håll. Det känns inte uteslutet att bostadspriserna kommer att sticka ned en bit till, men någon bostadskrasch tror jag inte att det blir. Vad tror ni?

mvh Charlie

Inga kommentarer: