08 september 2008

Freddie Mac och Fannie Mae

Igår kom beskedet att den amerikanska staten tar över bolåneinstituten Fannie Mae och Freddy Mac. Detta är ett gigantiskt åtagande på 665 miljarder. Jag hörde någon nämna på TV att för att hitta något motsvarande behöver man gå tillbaka ända till 30-talets depression.

Är det då bra att staten går in och räddar dessa båda bolåneinstitut? Det är det förmodligen eftersom alternativet att en, eller båda, av dessa skulle gå omkull skulle skapa väldig oreda i den amerikanska ekonomin, men även globalt. Marknaderna runt om i världen mottog detta med öppna armar kurserna stack upp med runt 3-4%.

Det som är lite tråkigt i sammanhanget är att staten behövde gå in och rädda företagen. Det kommer att bli en kostsam affär för det amerikanska folket. Bush & Co tyckte nog inte att det var helt kul att gå in och rädda bolåneinstituten på detta sätt. Det är på många sätt mot den amerikanska filosofin att gå in och rädda någon som har hamnat i ekonomiska trångmål på grunda av att man spelat för högt. Jag tänker på den gamla sanningen "Om du har lånat en miljon av banken och du inte kan betala igen så har du problem. Om du har lånat en miljard av banken och du inte kan betala tillbaka så har banken problem." Kanske inte helt rätt i sammanhanget, men andemeningen stämmer.

Är det någon som tycker något om amerikanska statens agerande eller böresreaktionerna?

mvh Charlie

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att de skulle låta Freddie o Fannie gå omkull. Konkursbona hade sedan sålts ut och marknaden hade löst problemet den vägen istället. Risken finns att nergången blir väldigt mycket längre nu.

Charlie sa...

Tveksamt. Jag kan inte så mycket om grunderna som till slut gjorde att amerikanska staten tyckte att det var vettigt att ta över instituten. Troligtvis hade det lett till för mycket ekonomisk kaos om inget ingripande hade gjorts, men som sagt jag vet inte så noga.

Principiellt kan jag hålla med dig om att det skulle vara bra om marknaden själv fick reglera, men i detta fall tror jag att valet var korrekt.

mvh Charlie

Anonym sa...

Vem gör den största vinsten i den här affären då?