09 september 2008

SCB räknar fel och oljan under 100 dollar

En stor ekononomisk nyhet idag har varit att SCB räknade fel på den senaste inflationssiffran och, om jag uppfattade saken rätt, även på någon inflationssiffra till förutom den senaste. Den senaste inflationssiffran, nämligen den för juli, sades vara 4,4%, men var i själva verket 4,1%. Detta är naturligtvis inte bra och det är naturligtvis av största vikt att måtten som Riksbanken, och för den del även andra, baserar sina analyser på är korrekta. "Skit in, skit ut" som man brukar säga.

Trots allt tycker jag att nyheten har förstorats upp oproportionerligt. Det framhålls bland annat att bostadslånekunder har förlorat miljarder på denna miss. Trams och sensationsjournalistik, inget annat. Det spelar som jag ser det liten roll om inflationen är på tok för hög (4,1%) eller vansinnigt hög (4,4%). Riksbanken hade förmodligen agerat likadant även om de hade haft de rätta siffrorna. DI och andra tidningar som hakat på och gjort detta till en nyhet gör det naturligtvis för att det finns ett intresse att hitta en syndabock till de ekonomiskt kärvare tiderna.

Det hade varit mer passande för en seriös ekonomijournalist att skriva lite om oljeprisets utveckling. Oljan är för närvarande på femmånaderslägsta och ligger under 100 USD. Det är intressant och kommer att ha stor betydelse för ekonomin. Det sjunkande oljepriset i kombination med den stärkta dollarn möblerar om förutsätningarna en aning för många av börsbolagen i Sverige. (I vissa fall tar dessa naturligtvis till viss del ut varandra. Det är jag medveten om.) En artikel om bolag som gynnas av dessa nya förutsättningar hade varit bra mycket mer intressant att läsa än de taffliga artiklarna om inflationsnsmissen.

Naturligtvis tycker jag att det är under all kritik att SCB inte kan hålla rätt på siffrorna. Tro inget annat. Tyvärr sker det väl fel ibland, men en organisation som SCB borde räkna både på kors och tvärs innan de skickar ut statistik.

Till DI:s försvar skall sägas att de skrev en artikel om oljepriset idag efter att de dragit för stora växlar av inflationsmissen. Jag gillar med andra ord många artiklar, men inte alla :) Annars är jag och DI bra polare, framförallt eftersom de lyfte fram min blogg som en av Sveriges främsta finansbloggar :)

Vad tycks om DI och andra ekonominyheter? Var får man tag på de bästa ekonominyheterna?

mvh Charlie

Inga kommentarer: