18 september 2008

Riksbanken får oförtjänt skit

Jag har tillhör gruppen som inte tycker att Riksbanken gör ett dåligt jobb. De räntehöjningar som har gjorts har varit motiverade. Det finns naturligtvis olika syn på saker och ting och alla får naturligtvis tycka som de vill. Nedan förklarar jag varför jag tycker att Riksbanken har gjort rätt.

Inflationen är över 4%
Riksbanken har som mål att inflationen skall hållas i schack. Det är väldigt viktigt att inflationen inte skenar eftersom en skenande inflationen leder till att sparkapital gröps ur. Alla som har pengar på banken idag får se sina pengar minska i värde. Det är inte bra och det behöver stävjas.

Lågkonjuntkur är bättre än stagflation
Ekonomin förändras i cykler. Högkonjunktur följs av lågkonjunktur. Inte helt sällan startas en lågkonjunktur av att man har levt över sina tillgångar. Så är fallet även denna gång. Amerikanska medborgare som egentligen inte har råd att köpa hus har köpt hus med lånade pengar och för lite drygt ett år sedan så hann verkligheten ikapp. Naturligtvis tråkigt för alla inblandade, men så här med alla kort på hand inte speciellt förvånade. De senaste dagarna har även verkligheten hunit ikapp låneförmedlarna, dvs de amerikanska storbankerna, vilket har gjort att människor har förlorat sina arbeten och i princip allt riskvilligt kapital har försvunnit från marknaden. Det är en naturlig reaktion att man tar det säkra före det osäkra i tider som dessa. Liknande mönster kan man se i tidigare ekonomiska kriser och man kommer även att kunna se det i kommande kriser. Till slut spricker bubblan. Högkonjunkturer följs av lågkonjunkturer.

Hur tar man sig då ur lågkonjunkturer? Det bästa sättet att ta sig ur en lågkonjunktur, som jag ser det, är med bra finanspolitk. Bra finanspolitik stimulerar satsningar som gör att fler kommer i arbete och som på så sätt gör att hjulen rullar snabbare. Den nuvarande finansministern vill stimulera genom att bl.a. sänka skatter.

Ett dålig sätt att ta sig ur en lågkonjunktur är genom att sänka räntan. Om man låter inflationen skena så riskerar man nämligen att hamna i en situation med hög inflation och låg tillväxt (vilket ungefär innebär lågkonjunktur) kallad stagflation. En sådan situation är dålig av många anledningar. För det första finns det en risk att kapital letar sig utomlands till länder med stabilare ekonomisk situation, dvs länder där man kan sätta in pengar på en bank och hämta ut pengarna en tid senare utan att de förlorat kraftigt i värde. För det andra finns det en risk att de tillgängliga pengar som finns låses istället för frigörs. Om man kan tänka sig at låsa sina pengar får man som bekant bättre räntevillkor. Kortfattat kan man säga att stagflation kan leda till en djupare och mer långvarig kris. Det är möjligt att jag har glömt någonting. Fyll gärna på!

Argumentet att inflationen kommer ändå att sjunka
Ett argument som man ofta stöter på är att Riksbanken kan sänka räntan för inflationen kommer ändå att sjunka av sig själv. Det må så vara att den kanske gör det, men hur mycket av Riksbankens arbete skall bygga på befintlig mätdata och hur mycket skall bygga på profetior om framtiden. Min uppfattning att det är som viktigast att titta på hur situationen ser ut just nu och mindre på hur den förmodligen kommer att se ut om ett tag.

Faktum är att jag tycker att det är viktigare att i detta skede inför en sänkning att se på hur situationen faktiskt är än i en situation där man funderar på att höja. I situationer där en höjning ligger för dörren, vilket var fallet innan inflationen ganska kraftigt och plötsligt stack upp, så tog man väldigt lite notis av exmpelvis stigande oljepris och bostadspriser. Om man hade gjort det hade det varit möjligt att man hade kunnat parera inflationen istället för som nu när man måste försöka trycka ned den. Om man höjer för tidigt blir alltså effekten i värsta fall att man i onödan slår av på tillväxttakten, medan i ett fall inför en sänkning så kan resultatet bli att man ytterligare låter inflationen skena. (Det kanske illa vilket som egentligen)

Marknadsoron påverkar marknadsräntorna
Marknadsräntorna har stuckit upp rejält den senaste tiden, inte bara p.g.a. styrräntan. Det finns en massa skelett gömda i graderober så ingen bank vågar lita på någon annan, vilket gör att interbankräntan stigit, dvs bankerna vill ha högre ränta när de lånar ut till varandra. Detta drabbar slutkonsumenten. Likaså vill bankerna höja sin vinst för att kunna kompensera för kreditförluster och andra tapp, vilket ytterligare saltar räntorna.

Framtiden
Jag tror att Riksbanken har höjt färdigt för denna gång. Nästa åtgärd kommer troligtvis att vara en räntesänkning. Anledningen till denna kommer troligtvis att vara att man tydligare kan se att inflationen är på väg ned. Om inte inflationen börjar sjunka så är det inte bra.

Det är vad jag tycker och tror. Mothugg? Medhugg?

mvh Charlie

2 kommentarer:

Anders sa...

Hejsan,
Jag haller fullstandigt med. Kanske manga personer med negativ Riksbanken attityd sitter med stora rorliga lan och deras asikt praglas av deras personliga situation? Egentligen tror jag att det skulle kunna komma fler hojningar men inte just nu da det "politiska klimatet" inte supporterar ytterligare hojningar (aven om RB skall vara opolitiskt sa tar man nog anda intryck from politiker, press mm)

Charlie sa...

Hej Anders!

Kul att höra att jag inte är ensam :)

Det är säkert som du säger att många ser om sitt hus (för att dra en liknelse som passar ovanligt bra).

Jag hoppas att vi ganska snart ser i statistiken att inflationen är på väg ner. Den höjda räntan och det sjunkande oljepriset borde göra att inflationen går ner, men det finns kanske en hel del som även pekar i andra riktningen, t ex de högre lönerna.

mvh Charlie