03 december 2009

Realiserad förlust och mer SCA

Jag sålde mina Holmen-aktier igår för 182 SEK, vilket var ganska mycket mindre än vad jag gav för dem förra året. (Om jag minns helt rätt så gav jag 230 SEK) Det var naturligtvis ingen bra affär. Den främsta anledningen till att jag sålde var för att realisera förlusten. Det är möjligt att jag köper tillbaka aktierna, men inte säkert.

Idag fyllde jag på med ytterligare SCA för 95,50 SEK. Förvisso har jag redan ett ganska stort innehav SCA, men jag tycker att bolaget är något av det mest köpvärda för tillfället. Om kursen sticker upp är det möjligt att jag lättar något, men jag har inga problem med att ligga på den nivå som jag ligger för tillfället.

Jag kommer, som jag tidigare även skrivit om, realisera min förlust i Ericsson denna månad, likaså kommer jag att sälja mitt BE Group-innehav.

Mvh Charlie

5 kommentarer:

Daniel sa...

Vad har du för tankar kring SCA och det svaga börsutvecklingen? Siffrorna verkar ju vara mycket positiva. Vem håller kursen nere och varför.. frågor som jag funderat en hel del kring.

Charlie sa...

Nej, faktiskt inte. Jag har aldrig varit någon förespråkare för kapitalförsäkringar även om jag inser att det är bra i tider då börsen går upp. Jag håller kvar vid min aktiedepå.

Charlie sa...

Ojdå, jag råkade visst besvara din kommentar på föregående inlägg.

Vad gäller SCA så är siffrorna fina, men jag tror att många är tveksamma inför tillväxten. Det finns inget omdanande som väntar kring hörnet. Bolaget kommer inte att styckas och det kommer heller inte att göras alltför uppseväckande förvärv den nämsta tiden. Aktien bedöms som tråkig och belåningen talar kanske även den emot en uppgång.

SCA och Handelsbanken är de två aktierna som jag tycker är mest köpvärda på börsen för tillfället.

Charlie

Daniel sa...

Mm.. SCA är en av de aktierna som jag har för att "plana" ut riskerna ifrån de andra innehaven. Som sagt den är stabil och bolaget tjänar pengar på enkla stabila produkter.

Charlie sa...

Jag håller med dig om att SCA är ett stabilt företag både på gott och ont. Man tjänar pengar i både bra och dåliga tider, men uppsidan är begränsad.

Även om jag håller med dig om att uppsidan är begränsad så tycker jag ändå att företaget är ett av de mest köpvärda. Direktavkastningen ligger i runda slängar på drygt 3%, vilket är bra. Dessutom så finns det mycket värden i bolaget, t ex skogen, som minskar risken för en total kollaps.

Min syn att SCA är ett bra köp återspeglar egentligen min generella syn på börsen den närmsta tiden. Räntan och arbetslösheten kommer att stiga (iaf räntan) under 2010 vilket kommer att pressa börsen såväl som bostadspriserna. Detta i sin tur kommer att prägla humöret i stort. Det som talar för börsen är att världsekonomin håller på att återhämta sig, men inte för att anta samma form som innan krisen. Volvo och SAAB kommer att försvinna till Kina eller, i SAABs fall, läggas ned. Bolag som nu har börjat känna av konkurrens från t ex Kina och Indien kommer att känna av detta ännu mer under 2010. Svenska bolag som inte ställer om sig till de nya villkoren kommer att få det svårt. Andra företag som lyckas spela sina kort rätt kommer att kunna öka, men tyvärr tror jag att många företag kommer att få det tufft.

Hur som helst, det är möjligt att jag tappade tråden lite, men givet tillgångarna och avkastningen i SCA så är det ett bra köp, dock kommer inte kursen att nå himlen under nästa år (heller).