17 december 2009

Omstuvningar inför årsskiftet

Jag har börjar rensa ut i portföljen inför årsskiftet. Min tanke var från början att snabbt realisera förluster, dvs sälja och köpa tillbaka, men en del försäljningar har faktiskt inte följts av att jag köpt tillbaka aktier, men det kanske kommer.

Ericsson-aktierna sålde jag häromdagen för att köpa tillbaka dem några minuter senare för någon tio-öring under vad jag sålde dem för. Ericsson har varit en skitaffär. Jag köpte de första aktierna udner 2004 och fyllde på för inte så länge sedan. Exklusive utdelningar så landar min förlust på, i runda slängar, 30%. Jag är inte alls säker på att det var en bra idé att köpa tillbaka aktierna. Naturligtvis är jag påverkad av de senaste dagarnas kräftgång och det faktum att jag återigen ligger minus på detta nystartade innehav.

Idag gjorde jag mig av med mina SEB-aktier, både de C-aktier som jag köpte från början och de A-aktier som jag fick i samband med nyemissionen. Ännu har jag inte köpt tillbaka aktierna och just nu överväger jag om jag skall nöja mig med mitt indirekta ägande via mina Investor-aktier. Tack vare att jag deltog i nyemissionen blev inte äventyret helt katastrofalt, ungefär back 15% dock.

En svidande förlust som realiserades idag var mina Precise Biometrics-aktier som såldes runt 2,15 SEK. Jag gick in över 3 SEK för mindre än ett halvår sedan. Ner 30% på ett halvår är inte bra, men jag får ta det dåliga med goda och glädjas åt att jag gjort en och annan bra affär i år också. Det är tveksamt att jag köper tillbaka dessa aktier, men man skall aldrig säga aldrig.

Jag funderar på att göra mig av med mina Vestas också. Kursen har backat runt 10% sedan jag köpte dem, vilket egentligen är min gräns för att hoppa av. En annan aktie som jag vill sälja för att realisera förlusten är BE Group. I detta fall kommer jag med stor sannolikhet att köpa tillbaka aktierna för jag tror att BE Group har god potential att hamna över 50 SEK under nästa år och då vill jag vara med. Det är möjligt att jag inte köper tillbaka samtliga aktier för det är ingen kassaskåpssäker investering.

För övrigt fyllde jag på med fler aktier i SCA häromdagen för 95 SEK. Jag ligger ganska tungt i SCA just nu, men det känns bra. Om kursen sticker upp till 105 SEK innan utdelningen kommer jag nog att sälja av en del.

Inga kommentarer: