15 december 2009

En fråga om kapitalförsäkring

Tidigare kunde man köpa en kapitalförsäkring i början av året och sälja av den i slutet av året för att på så sätt helt slippa skatt. Gäller detta fortfarande? Finns det planer på att täppa till detta "hål"?

Charlie

6 kommentarer:

Admin sa...

Vad jag vet går det utmärkt att sälja innehaven och ta ut pengarna så det inte finns något att beräkna avkastningsskatt på 1/1 (tror det är det datumet). Iaf hos Nordnet och Avanza. Tror brytdatumet för Nordnet är 18/12, man måste ta ut innan dess av någon anledning.

Fast jag kan inte svära på att det är så, men själv plockade jag ut från Nordnet förra året och lät det vara på konto fram tills efter skatteperioden då jag flyttade in det i en annan KF som jag ändå tänkt byta till.

Däremot kunde man fram till förra året sälja sin kf med förlust till ex en partner och då dra av förlusten, för att sen köpa tillbaka den. Det går inte längre.

Charlie sa...

Tack för svaret!

Jag tycker att det verkar konstigt att man kan göra så och jag förstår inte varför man inte täpper till detta hål.

Anonym sa...

Man har börjat utreda frågan om detta kryphål. Sedan kom finanskrisen och man fick annat att tänka på. Men enligt rykten kommer man att genomföra en skatteöversyn under 2010.

Charlie sa...

Intressant, tack för tipset.

Jag kommer att fortsätta att hålla mig borta från kapitalförsäkringar.

Diversifierad sa...

Har man aktier i sin kapitalförsäkring åker man ju courtage för både sälj och återköp, vilket även gäller fonder med köp och/eller säljavgift. Dessutom så missar man ju en eventuell uppgång under tiden man är ute. (och förvisso även en eventuell nedgång som kan ses som en bra sak)

Charlie sa...

Jag betalar betydligt mer i reavinstskatt än vad jag betalar i courtage. Risken att börsen skall sticka iväg under nyårshelgen kan jag även leva med.

Ett litet räknexempel.

Antag att du köper aktier för 100 000 SEK under året. Courtaget blir då 150 SEK om man räknar på 0,15%. Antag vidare att du säljer aktier för 105000 SEK, dvs att du gör en vinst på 5% under året. Courtaget blir ungefär detsamma, dvs 150 SEK. Totalt ungefär 300 SEK.

Reavinstskatten för 5000 SEK är 1500 SEK (30% i reavinstskatt).

Reavinstskatten är alltså i detta fall fem gånger så stor som courtagekostnaden, vilket naturligtvis talar för kapitalförsäkring om man kan sälja den innan årsskiftet och köpa tillbaka den direkt efter, men det är knappast så det är tänkt och det förvånar mig att det över huvud taget är möjligt.