20 december 2009

En bra idé - som inte var ny

Ibland händer det att jag kommer på bra idéer, i alla fall bra idéer enligt mig själv. Oftast förverkligar jag dem inte eftersom det krävs alldeles för mycket tid och resurser eller för att jag inte tror att det finns tillräckligt med pengar att tjäna. En annan klart relevant anledning till att inte genomföra idén är att jag ofta saknar kunskap och branschkännedom.

En idé som jag funderat på ett tag är varför man inte gör snyggare friggebodar. Det är lagstadgat att man får bygga friggebodar (små hus) på sin tomt så länge ytan på friggeboden inte överstiger 15 m2. Det finns en del andra regler därutöver, t ex får man inte placera friggeboden för nära tomtgränsen.

Vanligtvis används friggebodar som gästrum eller liknande, men jag hade velat använda friggeboden som kontor. Eftersom jag gillar fönster så skulle jag gärna ha stora fönster så att man kan se ut. Jag trodde enbart att det fanns friggebodar som liknade minityroler-hus, vilket jag tyckte var synd eftersom det helt enkelt inte är vad jag skulle vilja ha.

Idag upptäckte jag att min tanke på inga sätt var unik. Det finns en uppsjö av friggebodar som är helt OK om man vill ha ett extra rum. Jag skickar med en länk till en gammal DI Weekend-bilaga där man visar ett antal figgebodar i ny tappning som jag hittade på Myshus hemsida. Här är en annan länk till en sida med ett antal leverantörer.

Prisspannet är ganska brett. En vinterbonad friggebod verkar gå på 40 000 - 150 000 SEK. Det är rätt stor spridning på vad man får. I de billigare alternativen så får man ingen el, medan man i de dyrare alternativen är förberedda för elindragning och ibland även med infälld belysning.

Med tanke på att kvadratmeterpris på 25 - 30 kSEK för villor i storstäder är något anmärkningsvärt så känns kvadratmeterpriset på friggebodar ganska prisvärt. Det gäller naturligtvis att man har en tomt där det passar att trycka in ett litet extra hus.

Jag skulle gärna se att man skulle kunna köpa en friggebod som har ett stand-alone-elsystem så att man slipper dra kablar. Det skulle kunna finnas solpaneler på taket och batteri inne i huset som exempel. Likaså hade jag gärna sett att det fanns friggebodar som var anpassade till att vara kontor. En sådan friggebod skulle kunna ha en ordentlig antenn som tillval så att det trådlösa bredbandet räckte ut till kontoret.

Charlie

Inga kommentarer: