20 december 2009

Några utgångspunkter för min aktiehandelsmodell

Precis som jag skrev i ett av gårdagens inlägg så funderar jag på att ta fram en modell för börshandel. En anledning är att jag tror att risken för att bli sittande med dåliga innehav minskar med en bra modell för hur man skall handla eller agera i olika situationer.

När man läser böcker om aktiehandel, som t ex Tradinghandboken, så är författarna många gånger av uppfattningen att av de affärer som görs så kommer den största delen av affärerna att vara ganska bra eller ganska dåliga, men att en liten del av affärerna kommer att vara riktigt bra. Inte helt förvånande så är det den lilla delen riktigt bra affärer som genererar en hygglig total vinst. Det är inte mina egna tankegångar, men jag tror att det ligger en hel del i resonemanget. Naturligtvis lämnar ett resonemang som detta en hel del frågetecken. Vad är exempelvis ganska bra och ganska dåliga affärer? Vad är riktigt bra affärer? Hur stor är en liten del? Vilka tidsperspektiv talar man om?

Det finns många sätt att svara på ovanstående frågor. I mitt fall så kommer jag att fokusera på företag som går med vinst och som jag tror kommer att fortsätta att generera vinster under lång tid framöver, vilket kommer att påverka svaren på frågorna. Anledningen till att jag kommer att fokusera på denna typ av företag är att jag antar att osäkerheten kring framtiden för dessa företag är betydligt lägre än för många andra företag som exempelvis går med förlust, men att detta inte visas i de dagliga kursrörelserna. Annorlunda uttryckt så tror jag att det finns företag där kursrörelserna är överdrivna på grund av att aktier följer varandra (vilket naturligtvis inte är fel i sig eftersom det finns många faktorer som påverkar aktier som helhet). Några kandidater som jag överväger är SCA, Skanska och Tele2.

Jag kommer inte att byta strategi helt och hållet utan det kommer att bli lite av en experimentverksamhet som, om det lyckas och är kul, får bli större efterhand. Det finns även en överhängade risk att jag inte kommer att ha tid, men det får framtiden utvisa.

Kommentera gärna - är jag ute och cyklar?

Charlie

PS. Jag har även lagt in en ny etikett som heter "handelsmodell". DS

Inga kommentarer: