26 december 2009

Aktiebolag som spargris

Det är inte helt ovanligt att någon som är anställd startar ett eget företag vid sidan om sin ordinarie anställning. Detta upplägg har många fördelar. Det främsta fördelen som jag ser det är att man inte sitter i sjön om den egna verksamheten inte lyfter.

Nackdelen med att driva verksamhet vid sidan om en anställning är att den extra inkomst som man får från sidoverksamheten läggs på den ordinarie inkomsten och försvinner på så sätt till stor del i skatt. Det blir med andra ord mindre intressant att jobba extra på helger och kvällar.

Om bolaget man driver är ett aktiebolag är det då möjligt att investera intäkterna i aktier, skog, varor etc och inte ta ut någon lön för att på så sätt skjuta fram eventuell vinst? Jag antar att det är annorlunda för aktier, skog och varor.

En annan fundering som jag har är hur aktieaffärer hanteras om de görs via ett aktiebolag. Betalar först bolaget 30% i reavinstskatt, därefter 28% i bolagsskatt på vinsten och slutligen ägaren 30% i skatt på utdelningen? Jag hoppas att det inte är så.

Stort tack på förhand!

Charlie

3 kommentarer:

Anonym sa...

Företag betalar ungfär 26% på vinsten de gör. Detta gäller oavsett om vinsten kommer från finansiell eller operationell verksamhet. Utdelningar eller lön som du tar ut från ditt företag beskattas som vanligt. Spelar alltså ingen roll om den lönen du tar ut kommer ifrån aktievinster eller operationellt överskott.

God Jul och Gott Nytt År!

Daniel sa...

Vidare, kommer företaget inte undan skatt bara för att det har investerats i aktier eller annat.

Företagets tillgångar har ökat och då skall det skattas 28% på detta.

Charlie sa...

Tack för kommentarerna.

Min tanke var som ni säkert förstår att inte plocka ut någonting från bolaget utan återinvestera de pengar som kommer in. Vad jag förstår så får jag alltid betala bolagsskatt på 26% så länge som jag håller på så? Annorlunda uttryckt så beräknas inte vinsten som intäkter minus utgifter utan som förändring av tillgångar? Stämmer verkligen det eller har jag fått det om bakfoten?

Charlie