14 mars 2007

Så var det storm igen

Jag är ganska nöjd med att jag litade på min magkänsla och sålde mina Prevas- och TeliaSonera-aktier. Det var bra att jag inte behöll dem och jag har goda förhoppningar att kunna köpa tillbaka dem ganska snabbt och inte oväsentligt billigare. I alla fall Prevas funderar jag på att köpa tillbaka. TeliaSonera är jag något mer osäker på. det är egentligen bara utdelningen som jag spelar på att marknaden skall glömma ganska snabbt. Det kanske visar sig att jag gjorde en miss, men så länge som jag kan köpa tillbaka dem billigare än vad jag sålde dem för så var det en bra affär. Just nu är det med andra ord en bra affär.

Börsen som helhet gick förresten ned -3,2%, vilket var ganska kraftigt. Ericsson, Investor och Handelsbanken var inga roliga aktier att äga idag, men det var nog bara tillfälligt. Readsoft gick förresten heller inget vidare. Det är ganska intressant läge för tillfälllet med stora utdelningar runt knuten och pressade kurser pga allmän osäkerhet. Jag är ganska sugen på att köpa på mig något mer nu efter dagens lilla korrigering. Samtidigt som jag är lockad av att köpa på mig aktier är jag ganska skraj. Jag tror nämligen att vi kommer att få en nedgång under 2007 på ungefär 10%. Det är en negativ syn, men jag tror att i takt med att räntan höjs och att allt fler företag kommer att vara tvungna att sänka sina prognoser för framtiden så kommer förväntningarna att justeras och därmed även kurserna. Dessutom, vilket inte skall räknas bort i sammanhanget, så är marknaden på helspänn och många är inne på marknaden för att krama ur de sista slantarna. Det brukar vara ganska riskabelt att göra det. Detta är som sagt mina alldeles egna funderingar.

När jag är igång så måste jag passa på att ge alla "fundamenta"-tosingar en känga. Att handla aktier på P/E-tal eller andra typer av värderingar är absolut inget dumt sätt, men att tro att man skall se sina egna pytteinvesteringar på samma sätt som större investerares investeringar är mest bara löjligt. En större investerare köper andelar i ett bolag för att han aktivt kan gå in och göra ändringar i ett bolag och därmed också tjäna pengar, medan en liten sparare endast köper för att kunna tjäna en slant. Alltså, min poäng, att som liten sparare kopiera en storinvesterares filosofi är inte helt lätt. Man skall som liten sparare naturligtvis studera fundamenta som en sak, men att tro att man skall hitta en felvärdering, är inte någonting som man skall räkna med. En felvärdering är enligt mig, må vara att jag använder vissa termer lite fel, att man kan se en potential i ett företag som inte utnyttjas fullt ut och att man kan gå in i företaget och ändra detta förhållande. Det kan man inte som småsparare och därför skall man inte stirra sig blind på fundamenta. En liten utvikning.

Inga kommentarer: