För att göra det lite mer lätt att följa har jag gjort en tabell där man ser många mellanliggande steg. Precis som i det förra inlägget så handlar det om Lisa som sätter in 100 000 SEK på ett bankonto med 4% ränta. Inflationen ligger under hela perioden på 2% och skatten är 30%.
Detta ger följande tabell:
Den första kolumnen visar antal år som pengarna har stått på kontot, den andra kolumnen visar ränta för varje år utan hänsyn tagen till skatt, den tredje kolumnen visar utvecklingen på kontot utan hänsyn tagen till skatt, den fjärde kolumnen visar ränta med hänsyn tagen till skatt, den femte kolumnen visar kontosaldo med hänsyn tagen till skatt och den sista kolumnen visar ett inflationsjusterat kontosaldo där även hänsyn har tagits till skatt. I praktiken kommer Lisa att ha 74% mer pengar (100 000 SEK har växt till 174 000 SEK) efter tjugo år, men hon kommer bara att kunna köpa 17% mer varor och tjänster för sina pengar.
Nedan finns ett diagram som illustrerar tabellen ovan.
Som sparare vill man alltså inte att inflationen skall sticka iväg eftersom det innebär att pengarna som man surt tjänat ihop urholkas, eller med andra ord förlorar sitt värde. Förvisso kommer man, om man lönearbetar, förmodligen att få löneökningar om inflationen sticker iväg, men i detta exempel med en engånginsättning spelar det ingen roll.
Om man ändrar inflationen från 2% till 3% så får man en annan situation, se diagram nedan.
En intressant iakttagelse är att det justerade kontosaldot faktiskt minskar svagt. Anledningen till detta är att räntan i kombination med skatten inte riktigt kommer upp i inflationen. Detta kan matematiskt visas enligt nedan:
inlåningsränta * (1-skatt) "mindre än" inflationen
dvs 4% *0,7 "mindre än" 3%, "vilket ger" 2,8% "mindre än" 3%
Med samma resonemang kan man konstatera att med dagens inflation på 3,3% så skall man ha en inlåningsränta på 4,7% (3,3%/0,7) för att pengarna inte skall minska i värde. Nu är det förhoppningsvis så att det är en inflationstopp för tillfället. Om det inte är det så kommer Riksbanken att behöva höja styrräntan så att "priset på pengar" höjs, vilket kommer att få till följd att inflationen går ned.
Kommentera gärna, allra helst om ni ser att jag har räknat fel någonstans.
mvh Charlie
7 kommentarer:
Intressant sätt att se på ränta på ränta, bank vs aktiespar (eller dylikt) med beskattningsperspektiv..
Fortsätt på den här tråden och gå längre än vad en som inte funderar så mycket på det kommer göra :)
Hej!
Jag hann nog inte publicera den slutliga versionen av inlägget innan du kommenterade. Jag var tvungen att se om tabellen över huvud taget gick att läsa.
Kul att du kommenterar förresten. Jag tycker absolut att det är intressant att se vad beskattning får för konsekvenser. Precis lika intressant tycker jag det är att se vad inflationen får för konsekvenser, vilket i förlängningen innebär Riksbankens agerande eftersom de har makt att påverka inflationen.
mvh Charlie
Hej Charlie!
Det var inte alls snyggt att se att texten tryckts ihop så som den har gjort.
mvh Charlie
Hej!
Nä, det är inte alls bra! Jag skyller allt på Google. Blogger är inte bra på att hantera bilder.
mvh Charlie (som kommenterar sina egna inlägg)
Heh ibland är man snabb helt enkelt. Tacka rss för det ;)
Det är rätt skrämmande egentligen vilken kraft som finns i inflation och skatt, sen är det ju såklart generaliserat men vi är ju alla medvetna om detta. Principen är dock fast.
Gör lite kalkyler på hur det skulle sett ut för henne med olika slags investeringar och diversifieringar av placeringarna. Eller koppla ett eget dokument mot någon börssida så att man själv kan se vilka utfall som skulle ske med olika saker (får bli fram till nu isf eftersom det ska ha någon mening och att det är spännande att få med IT bubblan).
Fast det kanske tar lite väl mycket tid och ork. :)
Nåja, tack för en trevlig blogg!
Hej!
Kul att du gillar bloggen. Det är förhållandevis enkelt att skapa en interaktiv webbsida mha excel. Tack för tipset.
Det får bli imorgon eller sent ikväll.
mvh Charlie
Hej Charlie.
En sak att ha i bakhuvudet är att när inflationen är hög är också inlåningsräntan hög vilket ger bättre avkastning. Jag kommer ihåg min bankbok när jag var grabb där räntan låg runt 10%...
Skicka en kommentar