06 januari 2008

Gunnar Johansson tycker till och Charlie håller med

Gunnar Johansson är chefredaktör på tidningen "Aktiespararen" som man får om man är medlem i Aktiespararna. I det senaste numret (nr 12, 2007) så har Gunnar skrivit en inledare som han kallar "Ett dyrt tack för hjälpen" som handlar om Sverigefonder.

I denna inledare skriver Gunnar att endast 7% av Sverigefonderna har gått bättre än index under 2007 (jag hoppas innerligt att detta är ett index som tar hänsyn till utdelning, annars är det förfärligt) . Till detta skall man räkna förvaltningsavgiften som är ungefär 1,5%. Detta kallar Gunnar för ett dyrt tack för hjälpen och jag håller med.

Om man vill att någon hjälper en med att förvalta sina pengar så finns det bättre alternativ enligt Gunnar och jag håller med. Ett sådant alternativ är att man köper aktier i ett investmentbolag, dvs ett bolag som äger andra bolag. Exempel på sådana bolag är Investor, Lundbergs, Kinnevik, Öresund och Industrivärden.

Idag är det väldigt enkelt att köpa aktier själv via en nätmäklare. Exempel på nätmäklare är Nordnet, E-trade och Avanza. Jag använder själv Aktiedirekt som är ett dotterbolag till Nordnet. Anledningen till att jag har valt att handla med dem är att de har ett väldigt lågt minimicourtage (minsta kostnaden för en aktieaffär), nämligen 9 kr. Förmodligen tycker Gunnar att Aktieinvest är bättre. Det är nämligen Aktiespararnas egen nätmäklartjänst.

Om man vill sprida sina risker och inte ha alla pengarna placerade i företag noterade på de svenska börserna så är fonder ett bra alternativ. För det första är det ofta ganska dyrt att handla med utländska aktier (med undantag för andra nordiska aktier) och för det andra är det svårare att själv hålla sig á jour med vad som händer på utländska marknader. Det är på inget sätt omöjligt, men det är lättare som svensk att hålla koll på den svenska börsen. Det är min uppfattning i alla fall. Välj dock fonder med omsorg och använd dig t ex av Morningstar för att hålla koll på att fondförvaltarna sköter sig.

Lycka till!

Charlie

8 kommentarer:

Dexter sa...

Jag använder också aktiedirekt och är nöjd med dom. Tror de passar lite mer småsparare som inte handlar med så många poster i och med att de har ett lågt minicourtage. Vet dock inte riktigt vart beloppsgränsen går för att man inte ska tjäna på att ha dom.

Charlie sa...

Hej!

Courtaget är 0,15%, men minst 9 kr på Aktiedirekt. Detta innebär att för affärer över 6000 SEK så betalar du mer än 9 SEK.

Avanza och Nordnet har också 0,15%, men har ett minimicourtage på 39 SEK, vilket gör att du måste komma upp i en summa på 26 000 SEK (39/0,0015) för att komma över gränsen för minimicourtaget. Om man handlar med summor under 26 000 SEK så finns det alltså pengar att spara på att gå över till Aktiedirekt.

I ovanstående jämförelse så är det bara courtagepriserna som jämförs, vilket inte är hela sannningen. Nordnet och Avanza har en del funktioner som inte Aktiedirekt har, men för min del väger courtaget tungt.

mvh Charlie

Anonym sa...

Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.

Unknown sa...

Om man är ute efter en indexfond så är Avanzas egen Avanza Zero att rekommendera, den har nämligen inga avgift alls, varken för köp, sälj eller innehav.

Jakob -hurjagblevrik.se

Charlie sa...

Tack för tipset!

Jag har hört talas om den tidigare. Framför allt när den kom var det ganska mycket reklam, men om jag kommer ihåg rätt så var det någon hake. Behöver man ha ett icke-kostnadsfritt konto på Avanza för att kunna köpa fondandelar?

mvh Charlie

Anonym sa...

Charlie:

Rätt trevlig blogg du har som jag inte har sett förrän nu.

Zeron köps genom Avanza men finns nu även tillgänglig i ditt PPM-sparande.

Anonym sa...

Avanza är gratis för fondhandel.

Anonym sa...

Till min förvåning har jag märkt att det flera gånger har kostat mig mindre än 99 kr - det normala minimicourtaget - att köpa amerikanska aktier hos Avanza. Det är inte alltid dyrt att köpa utländska aktier.