13 januari 2008

Strategi, taktik och mål

Det viktigaste enligt mig för att kunna vara lyckosam vad gäller aktiesparande är att man har en genomtänkt strategi och gärna även en genomtänkt taktik. I begreppet strategi lägger jag att man skall veta hur man skall lyckas i det långsiktiga perspektivet och i begreppet taktik lägger jag det kortare perspektivet. Förutom detta bör man ha mål, gärna ett slutmål och ett antal delmål.

En strategi kan vara att man skall ha en viss del av sina tillgångar investerade i aktier, t ex 50%, och en del i räntebärande tillgångar, t ex 50%. Annorlunda uttryckt innebär detta att man har en del med relativt hög risk och en del med låg risk. En sådan strategi innebär att man får skjuta över pengar från den räntebärande delen till börsdelen när börsen går dåligt och att man för över pengar till den räntebärande delen när aktierna stiger i värde. Naturligtvis kan man reglera detta genom att skjuta till mer pengar genom att spara eller jobba hårdare.

Oavsett vilken strategi man väljer för sitt sparande eller investerande (beroende på om man ser sig som sparare eller investerare) så finns det fördelar och nackdelar. Strategin ovan har fördelen att man håller en relativt jämn risk. En annan fördel med att ha en strategi är att man kan vara långsiktig i sina beslut. Till exempel kan man välja att binda en del av de pengar som man har i den räntebärande delen, vilket gör att man kan få en högre ränta. Mannen bakom bloggen diversifierad har en strategi som påminner om denna.

Vad gäller taktik så är det belsuten som ligger i det korta perspektivet. Detta kan t ex vara om man skall binda en del av sina pengar i den räntebärande delen och om man skall göra det, vilken aktör man skall vända sig till, hur länge man skall binda pengarna och vilken ränta som man minst vill ha för att det skall vara lönt att binda. Taktik kan naturligtvis även vara val av aktier och för den delen även val av marknad.

Många som sparar i aktier säger att de är långsiktiga. Det är naturligtvis bra på många sätt. Man skall t ex inte investera pengar som man behöver i det korta perspektivet, eller annorlunda uttryckt pengar som man behöver för att betala hyra och köpa mat. Enligt mig räcker det inte att vara långsiktig för att vara lyckosam. Förutom att ha gott om tid på sig behöver man nämligen även veta hur man skall ta sig till målet.

Det kan låtea dumt och onödigt, men det är faktiskt en bra idé att skriva upp sin strategi och taktik i ett dokument. Om man vill kan man även dokumentera varför man tog olika beslut. Det gör att man i efterhand kan lära sig av sina misstag istället för att bara glömma bort dem så fort som möjligt.

Vad tycker ni? Vad är den bästa strategin? Skall man över huvud taget dela upp i strategi och taktik? Gör man saker onödigt svårt för sig?

Själv har jag faktiskt varken strategi eller taktik, men jag kan tänka mig att det är bra :)

mvh Charlie

7 kommentarer:

Anonym sa...

Trevligt inlägg. Har ungefär det upplägget som du skisserade i inlägget med 50 % räntebärande. Men man får ju nyttja den fördelen det är att kunna anpassa risken i placeringarn inte bara efter marknasläget utan också efter personliga preferenser. Jag har tex en studieskuld( min enda skuld) som jag har samma summa i räntebärande papper på depån. Detta gör att man känner sig trygg då jag vet att det är en summa som jag kan leva av länge även om jag skulle bli arbetslös eller sjuk. Vidare är det roligt att allokera sina tillgångar efter personliga preferenser. När jag började åka kollektivt la jag pengarna jag sparande på detta per månad till Odin Offshore, när jag slutade snusa överförde jag dessa pengar till aktier i Swedish Match.
Doktorn

Anonym sa...

Tjena tjena! Min strategi börjar skrika efter nya pengar i aktiebenet efter senaste tidens nedgång... En aktie jag funderat lite på är HiQ, din gamla favorit. Fin direktavkastning och en firma som jag tycker har gått anseende.

Den har ju dragits ner rätt kraftigt på sista tiden ihop med Ericsson och försvarsbantningar... Men vad tror du om HiQ långsiktigt till dagens kurs?

Anonym sa...

Jag tycker det är mycket viktigt att ha strategi och taktik. Dela upp på lång sikt och kort sikt. De ska givetvis hänga ihop, den kortsiktiga taktiken ska ju leda till att den långsiktiga strategin uppfylls. Jag har inte heller hela planen klar för mig, men det senaste året har övertygat mig och vikten av att ha det, så jag har faktiskt påbörjat precis det du skriver om, ett nedskrivet dokument. Jag tror jag läste någon bok där det rekommenderades, och jag tyckte det var en bra idé.

Att skriva någon form av "dagbok" där man skriver varför man köper eller säljer en aktie är också bra tror jag. Liksom någon form av uppföljning, om det var ett bra eller dåligt beslut. Man kan ju skriva ner hur man har känt inför eller efter ett beslut ... med tanke på att aktiemarknaden är ganska full av irrationella beslut kan det vara intressant att lära sig hur man själv fungerar. Särskilt i volatila tider funderar man ju mycket på hur man ska göra (i alla fall jag ...), och det är mycket lärorikt att formulera det!

Charlie sa...

Hej Doktorn!

Ett tips för att få ut lite mer av sitt räntebärande är att satsa lite pengar i en penningsmarknadsfond. Det ger förmodligen lite mer pengar än bankräntan. Naturligtvis är risken större än bankkonto, men det kan det i vissa fall vara värt.

Jag håller med att det är roligt att investera efter personliga preferenser. Tyvärr har jag en förkärlek för totaltokiga tekniska idéer, vilket kan vara lite dumt med tanke på risken i den typen av bolag.

mvh Charlie

Charlie sa...

Hej diversifierad!

Det är möjligt att HiQ är ett bra alternativ, men ärligt talat så vet jag inte riktigt vad jag tycer för tillfället.

Om konjunkturen barkar åt fel håll så kommer det inte att vara lyckliga dagar för konsultbolagen eftersom en sådan svängning förmodligen kommer att avspegla sig i deras beläggningsgrad. Å andra sidan så tycker jag att aktien blivit lite väl tilltufsad den sista tiden och IT är enligt mmig ett område som kommer att vara fortsatt hett. Direktavkastningen är naturligtvis trevlig och bara den är en anledning att titta närmare på bolaget.

Problemet med konsultbolag är, som jag ser det, att det inte finns så stort utrymme för riktiga race uppåt. Varje gubbe (elller gubbe) kan debitera 8 timmar om dagen, mer än så kan det inte bli. Naturligtvis kan man skapa strukturkapital även i ett konsultbolag, men med tanke på rörligheten på arbetsmarknaden så sprider sig denna typ av kunskap ganska snabbt. Den främsta anledningen till att kursen skulle kunna rusa är förmodligen ett bud på HiQ eller att HiQ köper upp någon annan.

Jag tror att HiQ är ett ganska bra köp för tillfället, men jag skulle försöka ha is i magen och köpa till en bra kurs. Efter att jag köpt den så skulle jag sätta en relativt låg riktkurs eftersom det trots allt finns en del orosmoln.

Jag skall läsa din blogg för att se hur du gör :)

mvh Charlie

Charlie sa...

Hej plupp!

Det låter som att du och jag har relativt lika synsätt. Under stora delar av förra året handlade jag med XACT BEAR för att försöka komma fram till en strategi och taktik för just denna börshandlade fond. Strategin var att köpa successivt under kontrollerade former och sedan när kursen vände sälja under kontrollerade former (kontrollerade former = enligt ett förbestämt mönster). Taktiken var att ligga inne med både köp och säljorder vid olika nivåer, på olika sikt och uppdaterade dessa löpande. Det var inte direkt uppdelat i strategi och taktik, men jag tror att du förstår vad jag menar. Läs gärna mina inlägg från förra året om XACT BEAR om du är intresserad.

Jag ögnade förresten igenom din blogg. Det ser intressant ut. Jag skall läsa den ordentligt en annan dag. Det skall bli intressant att se hur din strategi tar form. Just nu ser jag dock i kors på grund av trötthet.

mvh Charlie

Anonym sa...

Charlie: Använd din blog som taktikdagbok. Skriver när du köper en aktie vad du har för sälj-nivåer (eller glidande stop-loss, eller vad du nu föredrar) så har du, om du inte följer din strategi, ett antal besser-wissers på nätet som kommer att tala om för dig när det är dags att sälja :)