23 januari 2008

Tvära kast

Idag och igår har det varit extremt kraftiga svängningar på börsen. Igår var det hela 8% mellan toppen och botten bara under dagen. Galet. Idag har det varit svängigt igen och börsen slutade på -3%, vilket numer nästan känns som en vanlig dag.

Anledningen till oron är som jag ser det tvådelad. Den första delen rör USA:s ekonomi. Om USA går in i en recession kommer svenska börsbolag att påverkas, därav oro. Angående den andra delen så är man orolig för att resten av världen, dvs Asien, Sydamerika, Ryssland, Indien, skall dras ned i denna ekonomiska nedgång. USA är viktig ur ett globalt perspektiv och en nedgång kan få väldigt stora konsekvenser.

Om man tror att oron för den amerikanska ekonomin är överdriven och att USA kommer att ta sig ur denna recession ganska snabbt samt att denna recession kommer att hålla sig till USA då är det förmodligen köpläge.

Om man däremot tror att den amerikanska ekonomin är i rejäl gungning och att de åtgärderna som tagits (bl a den störsata räntesänkningen av Fed på 25 år) framförallt är tecken på att ekonomin är i kris så finns det förmodligen anledning att tro att denna ekonomiska nedgång kommer att sprida sig. I detta fall behöver man förmodligen inte skynda in på börsen.

Det är förresten märkligt hur marknaden reagerar på nyheter när det är oroliga tider som nu. Om Fed inte hade gjort något så hade kritiker bannat dem för att de inte agerade. Å andra sidan hade vissa förståsigpå-are tagit detta som ett argument för att situationen inte var så farlig som det verkade. Nu har Fed agerat med kraft, vilket marknaden tolkat som att någonting är riktigt fel och följden av detta är att investerare drar sig ur börsen med kursfall som följd. Jag föredrar kraftfulla åtgärder och tycker att det var bra att Fed sänkte Om det räcker har jag ingen aning om. Det är förmodligen inte bra på lång sikt heller eftersom inflationen får skena, men av alla dåliga ting så är det nog det minst dåliga.

Jag har passat på att köpa på mig successivt under nedgången och har för tillfället ingen direkt plan på att köpa mer. Atlas Copco såg intressant ut kring 75-76 SEK, men nu är de upp en bit och det känns inte längre lika hett. Jag tror fortfarande att det är en bra aktie, men jag håller mig ett tag. Mina XACT Bull som jag köpte i förrgår för 132 SEK sålde jag igår för 133 SEK. Det kändes lite väl riskabelt. Jag kommer förmodligen att köpa på mig XACT Bull igen, men jag är lite väl exponerad mot börsen redan, därav försäljningen.

Om börsen störtdyker ned till -20% på helåret är det möjligt att jag köper på mig tjuraktier igen, men jag hoppas verkligen att börsen inte kommer att gå så lågt. Det skulle inte vara bra alls.

Kommentera gärna. Jag blir glad när jag får kommentarer.

mvh Charlie

4 kommentarer:

Unknown sa...

Hör kanske inte så mycket till inlägget men det skulle vara trevligt om på något sätt kunde sätta % på innehaven i högerspalten.

Anonym sa...

Intressant läsning, första inlägget jag läser från dig. Kan säga att jag kommer fortsätta att göra det... =)
En fråga: Hört talats om Black Earth Farming? Vad tror du om deras framtidsutsikter i så fall?
Ha det bra!

Charlie sa...

Hej politiski!

Det tar lite för lång tid eftersom det ändras varje dag. Det är inget innehav som är extremt mycket större än något annat. Innehavens storlek är från 2% upp till strax under 10%.

Min ambitionsnivå ligger snarare på att uppdatera aktielistan och bevakningslistan :)

mvh Charlie

Charlie sa...

Hej anonym!

Kul att du gillar bloggen och kul att du kommenterar.

Jag tror mycket väl att Black Earth Farming kan vara ett bra köp. Jag är inte hundraprocentigt påläst, men om jag kommer ihåg rätt så handlar det om jordbruksmark i östeuropa och att bl a Lundin ligger bakom. Det kan säkert funka. Jordbruksmark har haft en bra prisutveckling, iaf i Sverige, och det känns inte orimligt att denna skall fortgå, bl a beroende på ökad etanolproduktion etc.

Ett annat alternativ om man är intresserad av Ryssland är East Capital Explorer. Jag har stort förtroende för East Capital. De har levererat bra under många år och är en av få fondförvaltare som jag riktigt gillar. De har en sund investeringsfilosofi som bygger på att besöka företagen de investerar i regelbundet.

East Capital Explorer är dock ingen fond utan ett börsnoterat bolag.

mvh CHarlie