04 december 2007

Skanska trots allt

Precis som jag antydde igår så blev det ett antal Skanska idag. Jag har länge funderat på att köpa på mig Skanska-aktier, men mina köpordrar har inte tidigare gått igenom. Igår lade jag en ganska rimlig köporder på 120,50 SEK som gick igenom idag. Det var med blandade känslor som jag såg att ordern gått igenom. Jag är, som jag tidigare nämnt, ganska tveksam till aktiemarknaden för tillfället. Å andra sidan så har det skett en korrigering nedåt och kurserna är kanske ganska OK trots allt. Det är svårt att veta vad som skall hända och jag tror att det häftiga svängningarna är ett tecken på att många andra också är tveksamma och osäkra. Skanska kommer nog att finnas med ett tag i portföljen, men om det blir en nedgång runt 10-15% så kommer jag att göra mig av med dem.

Jag borde egentligen sätta mig ner och skaffa mig en ordetlig strategi för hur jag skall gå tillväga med mina aktieinnehav. Tyvärr har handlandet varit ganska ad-hoc-styrt den sista tiden och det är inte bra. Förhoppningsvis kan jag få lite tid i mellandagarna att sätta mig ner och skapa lite ordning.

Är det någon som har någon bra strategi för aktiesparande?

mvh Charlie

7 kommentarer:

Unknown sa...

Jag har precis börjat intressera mig för aktier och således börjat försöka lära mig lite. Jag planerar att helt köra på Benjamin Graham/Warren Buffett-stilen att leta undervärderade företag och sen försöka sitta på dom så länge som möjligt. Dock kan jag inte så mycket om värdering ännu...

Anonym sa...

Finansforum.nu är ett nystartat forum som vänder sig till den ekonomiintresserade.

http://www.finansforum.nu/

Ses där!

Anonym sa...

Du är säkert inte ensam om att inte ha någon strategi för dittt aktiesparande eller att ha en strategi men inte följa den.
Jag gör precis som du. Jag tror mig ha en strategi men ändå så gör jag ganska ofta rena impulsköp. Ibland baserade på någon tidningsartikel eller något insiderköp. Jag skulle vilja ha mer diciplin vad gäller att sälja. Jag bestämmer mig tidigt för när jag skall sälja men sedan följer jag inte det utan är småsnål och tror att jag kan tjäna ytterligare någon krona genom att vänta någon dag till.
Skriv gärna i bloggen mer om hur du resonerar dig fram till en strategi.

Anonym sa...

1/3 i en bra Sverigefond
1/3 i en bra globalfond
1/3 i egna aktier

Så har du tre ben att stå på, och så har du 1/3 i "utbildningskapital" så du kan öva dig i aktieanalys.

Med bra menar jag: låg avgift + en fond/förvaltare med bra historik jämfört med andra fonder/förvaltare.

finansmamman sa...

Hej!
Du kanske skulle försöka vara lite mer långsiktig. Min erfarenhet är att det lönar sig, men visst blir man rastlös ibland, och köper och säljer.

Charlie sa...

Hej alla!

Tack för alla kommentarer. Det är verkligen kul att många kommenterar.

Angående strategier så skall jag sätta mig ner och göra slag i saken, dvs strukturera upp mitt sparande, inom kort. Jag kommer att successivt redovisa hur jag tänker här på bloggen. Det skall bli intressant och jag ser framemot era kommentarer.

Vad gäller fonder så är det ingenting som intresserar mig för tillfället. Fonder är, som jag ser det, ett bra alternativ om man inte själv är intresserad av att placera sina pengar utan hellre ser att någon annan gör (och är beredd att betala för det). Jag tycker att det är kul med investeringar och sköter det själv. Detta är inte hela sanningen, men en del av sanningen.

Den andra delen av sanningen är att jag har fonder via PPM, IPS och ITP. Jag har m a o en drös med fonder som i sin tur äger aktier i diverse bolag i alla möjliga länder. Det är inte omöjligt att jag kommer att satsa en del pengar i fonder framöver, men inte för tillfället. Om jag skall satsa pengar i fonder i Sverige blir det förmodligen månadssparande i en indexfond.

Långsiktighet är för övrigt ett intressant begrepp. Jag funderar på att skriva ett separat inlägg om det.

mvh Charlie

Rookie sa...

Om man inte letar snabba pengar så är jag mycket förtjust i aktier med hög avkastning. Ränta på ränta effekten.

Men visst det tar kanske 20-30 år innan man ser det riktigt stora pengarna på kontot.