22 december 2007

Sista finjusteringar inför årsslutet

Efter året börjar lida mot sitt slut så är det hög tid att räkna på sina realiserade och orealiserade resultat. Jag hade tills för igår en samlad realiserad vinst, medan jag hade en hel del orealiserade förluster. (Med andra ord hade de aktier jag sålt under året tillsammans genererat en vinst, medan de aktier som jag för närvarande äger inte har gått så bra och står på lägre än vad jag köpte dem för.) För att inte hamna i skattemässigt ofördelaktig situation, eller med andra ord betala reavinstskatt för vinsten som jag gjort under året samtidigt som jag äger aktier som står på minus, så sålde jag en del Broström igår och en del Readsoft också. Räknat i realiserat resultat har jag nu gått ganska exakt +-0 SEK på helåret, vilket inte är så bra. Eftersom jag med största sannolikhet inte kommer att sälja fler aktier under året så kommer detta också att vara slutresultatet för 2008.

Anledningen till att jag sålde Broström var att min exponering mot detta företag var för stor. Jag ägde helt enkelt för mycket aktier för att kunna anses ha en bra riskspridning. En annan anledning var att jag hade en ganska stor ansamlad förlust i företaget. Jag fick 49,70 SEK, vilket är ganska OK trots allt.

Av nästan identiska anledningar sålde jag Readsoft. Jag fick 15,10 SEK, vilket också var ganska OK om ser på börsdagen som helhet.

För övrigt så lämnade Riksbanken räntan oförändrad trots stigande inflation. Min analys är att det fanns två dåliga alternativ och de valde det minst dåliga. Det skulle förvåna mig mycket om det inte kommer ränteökningar i början av nästa år. Riksbankens överordnade mål är trots allt att hålla inflationen runt 2%, vilket inte är fallet idag. Den senaste siffran jag såg var på 3,3%.

God Jul och Gott Nytt År!

mvh Charlie

1 kommentar:

Mitt ljuva Hem sa...

hej!
god jul och gott nytt år.
själv har jag mina pengar på bankkonto med bra ränta och på ppm.