11 juni 2018

JM: Kan det bli en ny Telia-resa?

Idag har JM haft det motigt på börsen. Det finns som jag har skrivit tidigare en hel del tillgångar i bolaget och jag tror att de kommande tuffa åren (eller rättare sagt sannolikt kommande tuffa åren) är väl inprisade i kursen. Det kan självklart vara fel och det finns på inga sätt garantier om att vi har nått en botten och att det nu kommer att vända upp.

Det jag gillar med JM är att man har erfarenhet av att bygga, framförallt bostäder. Det gör dels att man vet hur man driver byggprojekt, dels att man kan köpa intressanta markområden. Idag är det inte helt enkelt att få tag i fribyggartomter i storstadsområden utan mycket av marken som är tänkt att använda till bostäder säljs till byggföretag som JM, Skanska m fl. Det gäller som byggbolag att veta vad som fungerar och vad som inte fungerar. Min hypotes är att JM är ganska bra på detta och att de exploateringsfastigheter och de bostäder som man har i produktion är intressanta tillgångar. Jag är ingen expert och jag kan mycket väl ha fel.

Det som tyvärr talar emot caset JM är att en del av de bostäder som man nu har i produktion kan inte säljas till det pris som man har hoppats på. Om priserna faller så finns det en tröghet i JMs produktion som gör att det inte kommer att bli helt enkelt att ställa om. Frågan är hur förutseende JM har varit. Jag tror att man har varit ganska förutseende faktiskt, men frågan är om det har varit tillräckligt. Man har inte som jag ser det satsat på de mest extrema projekten utan har, återigen som jag ser det, valt att köra på relativt säkra projekt, t ex radhus till familjer. Det är möjligt att jag är snett ute, men jag tror inte att nedsidan är enorm från dagens nivåer.

En annan sak som jag tycker är talande är att JM Riks tar igen en del av fallet i JM Stockholm. Jag tror att man kommer att styra om verksamheten så att Stockholmsexponeringen minskar. Stockholm har för JM varit en väldigt lönsam marknad och kommer förmodligen att fortsätta att vara det, men verksamheten kommer inte vara fullt lika viktad mot Stockholm som den varit. Det är återigen vad jag tror.

Även om jag tror att JM kan vara ett bra case på lite sikt, säg två-tre år med möjlighet att kursen kanske sticker upp tidigare än så och med brasklappen att om ekonomin helt faller ihop så kommer även JM att rasa, så är jag ändå tveksam till att jag skall fortsätta på inslagen väg, dvs äga JM-aktier. Anledningen är att jag har blivit något bränd av min resa med Telia, eller fått en massa relevant erfarenhet som kanske, kanske gör mig till en bättre investerare (eller aktiehandlare beroende på vad man jobbar med för definition på "investerare"). Det kan vara så att vi kommer att harva på dessa nivåer eller lägre under många år framöver. För två-tre år sedan (tror jag att det var) så tyckte jag mig se en uppsida i Telia av anledningen att man satt på en del värden i form av delägande i teleoperatörer i olika länder i Euroasien samt att man hade en stark ställning och stor kundbas i Norden, framförallt Sverige. Telia har inte blivit en förlustaffär för mig, men av de alternativ som jag hade att välja på så valde jag att satsa på fel aktie när jag bestämde mig för Telia. Det tar tid att vända saker och ting, och om det finns problem så kommer det att ta tid att ta sig igenom dessa. Inte alldeles sällan så tar det längre tid än vad man tror, det är min hypotes.

Jag kommer nog att ligga kvar i JM ett tag till. Det är en verksamhet som rullar på och även om resultatet blir mycket sämre under 2018 jämfört med 2017 så kommer detta inte att komma som en överraskning för någon. Enligt mitt sätt att se är det inte otänkbart att en del tycker att JM börjar att se lite intressant ut på dessa nivåer. Vi får se. Jag kommer inte att öka. Det är möjligt att jag helt stiger av om det erbjuds en uppstuds inom kort. Det är heller inte otänkbart att jag ligger kvar. JM är knappt 3% av portföljen så det är ingen större exponering i nuläget.

1 kommentar:

Unknown sa...

Det viktigaste i denna värld är familj och kärlek, levande liv utan min man var en riktig röra för mig och mina barn. Jag är så glad att ta min ex tillbaka med hjälp av Dr.Oduduwa. Min största överraskning var att 3dagen efter att doktorn förberedde min kärleksspell, min man som övergav mig, min man tog bort mitt nummer från hans telefon, inga samtal och inga textmeddelanden från honom i mer än 14 månader plötsligt oväntat ringde mig och jag är så glad att vi har kommit för att bli igen genom doktor Oduduwa hjälp och hjälp. Jag är så glad att vara med min man i kärlek mer än någonsin tidigare. Dr Oduduwa är en stor kärlekskärlek, du kan kontakta oduduwa om du behöver hans assistent för att luncha en kärleksåtergivelse, för jag vet att han kan hjälpa dig också, Magic love stava för att ta tillbaka ex, Magic Love stava för att sluta skilsmässa och magisk förtrollning för att vinna domstolsfall och Magic Spell för att föda barn som egen.
kontakta Oduduwa Spell Caster via hans personliga email: dr.oduduwaspellcaster@gmail.com
 Whatssap: +2348109844548