27 juni 2018

Industrivärden, ABB, Investor, HM, JM: Jag lurar i vassen

Jag har en del pengar vid sidan om efter att ha lagt månadsavsättningarna på hög istället för att köpa aktier under en tid och jag har också fått loss en del pengar efter bl a ha minskat i Hövding. Även om jag har minskat så är Hövding ett stort innehav, näststörst närmare bestämt. Det största innehavet för närvarande är Billerud som jag bestämde mig för att öka i när den handlades för strax under 127 SEK (dvs något över dagens kurs). Anledningen till att Billerud tappade verkar vara att Morgan Stanley gjorde en bedömning att massapriserna kommer att ligga högt under 18-24 månader (om jag minns rätt). Det finns så klart utmaningar för Billerud, men jag tycker att man handlas på rimliga nivåer och även om höga massapriser är ett problem (eftersom det kan vara svårt att föra prisökningarna vidare) så tror jag att det är hanterbart. De underliggande trenderna verkar till Billeruds fördel (ehandel använder kartonger och livsmedel packas i kartong istället för plast). Om kursen sticker upp mot 135 SEK så tror jag att jag kommer att minska något.

Industrivärden är ett bolag som jag under en tid funderat på att öka i, men där jag har känt att jag inte behövt ha så bråttom. Det är möjligt att dagens nivåer är OK, men jag funderar lite till. Det jag lite lurar på är att öka i Investor istället även om jag idag ligger mycket tyngre i Investor. Eftersom det är investmentbolag så kan det vara OK. Vi får se.

Jag lurar faktiskt även på att öka i HM. Det skall bli intressant att se rapporten och det är möjligt att det kommer fram en del intressant information i denna. Det finns en del triggers som jag ser det - samarbetet med Tmalls, möjligheterna att göra om butiker från ett koncept till ett annat, osv. Jag kommer nog att ligga lågt, men jag tycker att HM känns lite lockande. Jag tror inte att HM kommer att tyna bort utan jag tror att man kommer att omformas och komma tillbaka.

ABB är ett annat innehav som jag har en långsiktig plan på att öka i. Kursen har kommit ner en del och jag tror att 2019 kan bli ett ganska bra år för bolaget. Tyvärr kan jag bolaget för dåligt, men det finns på radarn. Det är inte omöjligt att jag fyller på om det fortsätter att skaka.

Vad gäller handelskrig så tror jag inte att Trumps utspel kommer att få hela världsekonomin att falla samman. Det kan naturligtvis bli så, men mitt huvudscenario är att detta är en del av Trumps förhandlingstaktik.Jag tror inte att det kommer att bli ett fullskaligt handelskrig. Så klart kan jag ha fel, men det är vad jag tror. Även om jag inte tror att handelskrigshotet är så farligt som en del andra så är jag mer oroad över att man inom överskådlig framtid kommer att minska de kvantitativa lättnaderna och att räntan kommer att ticka upp. Det kan tänkas att höjda tullar får upp inflationen, vilket då skulle höja räntan. Överlag är jag alltså inte så särskilt optimistisk till börsen som helhet.

JM har jag som bekant lite grann hakat upp mig på och jag tycker att kursen är nere på intressanta nivåer. Det kommer förmodligen inte att bli något mer köp, men jag skall erkänna att jag funderat i banor av att tillfälligt öka i JM. Vi får se hur det blir.

Inga kommentarer: