25 juni 2018

JM: Dagens nedgång

JM stack ner en del under dagen. Det var naturligtvis inte riktigt enligt plan och så här i efterhand så skulle jag kunnat vara mer cool, men om man tror att man är cool så kan man lyssna på sina barn (och få ganska utförligt förklarat för sig att man inte är så cool som man kanske skulle hoppats på). Jag har slagit i taken för hur många JM-aktier som jag tycker att det är motiverat att äga, vilket motsvarar med dagens kurs ca 5% av portföljen, så det kommer inte att fyllas på med fler aktier.

Det finns väldigt bra anledningar att hålla sig utanför JM. Jag har tagit upp de flesta här tidigare, men precis som det finns anledningar att inte äga aktien så finns det en del anledningar att äga. För varje säljare finns det en köpare och vice versa. Det jag gillar med JM är att det är en fungerande verksamhet. Även om bostadsmarknaden i Stockholm börjar vika så kommer det inte att innebära att JM går i konkurs eller att man behöver visa röda siffror. Man kommer kanske att behöva säga upp folk om det blir riktigt illa, men jag tror det inte. De närmsta åren kommer att bli tuffa. Jag ser det dock som att JM har förberett sig för ett antal tuffa år och jag tycker att det som man sitter på i form av tomter och olika projekt ser ganska intressant ut.

Jag trodde inte att kursen skulle gå under 160 SEK. Det visade sig vara fel. Det är möjligt att handelskrig, sommarbörs och olika undersökningar kommer att pressa ytterligare, men jag tror inte att kursen kommer att sticka ned så väldigt mycket mer. Det finns en efterfrågan på bostäder och om det inte är möjligt att bygga bostäder som folk kan köpa så tror jag att detta på ett eller annat sätt kommer att lösa sig. Idag är det dyrt att bygga av väldigt många olika skäl och generellt sett så håller nybyggnation i Sverige hög klass, enligt vad jag förstår, men om detta resulterar i att ingen kan köpa så måste man nå en lösning. Idag har en låg ränta, ränteavdrag, möjlighet att belåna både bostadsrätt och föreningen mm gjort det möjligt för byggbolagen att skjuta över kostnader på slutkunden, men om det inte går längre så kanske man måste se över regelverken. En sak som man exempelvis inte talar så mycket om är att det tar väldigt lång tid från det att man ett byggbolag köper mark till dess att man kan börja bygga. Det är ett problem och även om man måste ha processer som tillvaratar olika intressen så finns det gränser för allt. Jag är ingen expert på området, men det är min uppfattning.

Precis som jag har skrivit tidigare så ser jag ett par triggers för JM på lite sikt. Det ena är @JMHome som säljer tjänster till de som köpt bostad av JM. Det är klockrent enligt mitt sätt att se. Det finns branscher som har hela sin vinst i eftermarknaden och byggbranschen har knappt skrapat på ytan. Det skulle vara perfekt att kunna köpa diverse hantverkstjänster från bolaget som byggt huset. Klockrent.

En annan sak som jag tror, och som jag tror kan få fart på JMs försäljning är att det många gånger blir billigare att köpa nytt än "begagnat". Om man tittar på totalkostnaden för många hus så är ett nybyggt hus med modernt uppvärmningssystem, ordentlig isolering, bra underhållsfria fönster, modernt elsystem, bra ventilation, ingen radon, etc mer ekonomiskt än motsvarande "begagnade" hus sett till totalkostnaden. Det är förvisso sant att man får mindre tomt om man köper ett nytt hus, men om man kan leva med det och om man inte tycker att serveringsgångar och pigkammaren är en charm man inte klarar sig utan så kan nybyggt vara ett ganska bra alternativ för många. Denna kalkyl kommer sannolikt inte att ändras i takt med att allt fler nybyggda hus förses med solceller som kan ladda elbilen och andra smarta hem-funktioner. Smaken är som sagt som baken och det kommer alltid att finnas de som tycker om att renovera och fixa själv, men jag tror att det finns argument för nybyggda hus som kommer att tilltala.

Det är möjligt att jag bara försöker övertala mig själv. Det är svårt att säga. Precis som att man kan måla upp en framtid i ljusa färger så kan man måla upp en bild i mörka. JM har tjänat pengar på att sälja lägenheter för 70-80 tusen kvadraten (glöm inte att även föreningen är belånad) och det är inte konstigt att det har varit lönsamt. Ingenting varar dock för evigt och till slut tar festen slut. Om man vill vara negativ när det kommer till JM så är det inte svårt, och det är möjligt att det är rätt att vara negativ. Det har varit rätt det senaste året i alla fall.

Jag kommer inte att lägga mer pengar i JM. Risken är för hög. Det är möjligt att jag säljer om det blir en studs uppåt, men jag kommer inte att köpa på mig mer.

Inga kommentarer: