20 oktober 2009

Rapporterna kommer in bättre än väntat

Inför denna rapportsäsong var det många som jag talade med som målade upp två scenario. Antingen så skulle rapporterna tas emot med öppna armar på grund av att man jämför med förra årets svaga kvartalsrapporterna eller så skulle marknaden döma ut rapporterna med motiveringen att den inprisade återhämtningen inte alls var på väg. Nu verkar det som att det förstnämnda alternativet är fallet, vilket förmodligen är helt korrekt. Det syns en återhämtning på många håll. Hjulen har börjat snurra igen och med all logik bör detta leda till att kurserna återhämtar sig. Uppgång föder dock uppgång och precis som att alla vill hoppa av när det blir jobbigt vill alla vara med när det är glatt och roligt. Sämre tider kan med andra ord vänta framöver.

Min taktik just nu är att ligga kvar i befintliga innehav, men inte köpa på mig nytt. Jag fyller på i madrassen med andra ord. Den främsta anledningen är för att min exponering mot aktiemarknaden har ökat ganska rejält på grund av det hittills mycket positiva börsåret, vilket gör att benet likvida medel behöver stärkas något för att balansen skall vara intakt. En annan anledning är att jag befarar att det kan komma ett bakslag inom de närmsta månaderna. Förmodligen kommer bakslaget inte tillnärmelsevis vara lika allvarligt som svackan som vi nu är på väg ur, men när de positiva nyheterna tryter så kan det bli en andhämtningspaus på ungefär 10% ner från dagens kurser. Det är naturligtvis spekulationer från min sida, men jag håller det inte för otroligt. Den triggande orsaken till en sådan dipp kan mycket väl vara att Riksbanken ser sig tvungen att höja styrräntan, vilket jag hoppas att de funderar på i smyg redan nu. Allt annat vore faktiskt konstigt. Om ekonomin börjar fungera, vilket minskad arbetslöshet och stigade framtidsutsikter från bolagen är bevis på, så vore det väldigt konstigt, i mitt tycke, om inte Riksbanken funderade på att höja räntan. Jag säger inte att en räntehöjning skall vara nu driekt, men jag hoppas att det inte går allt för långt in på nästa år innan räntan höjs. Tyvärr är nämligen marknadens minne kort och om räntan hålls låg för länge kommer höjningen när den väl sker svida onödigt mycket. Räntepolitik skall inte vara reaktiv och överdriven, vilket jag till viss del tycker är fallet med nuvarande räntepolitik. Att ta itu med problemet som Ingves gjorde när väl helvetet brakade loss är naturligtvis bra och tyder på handlingskraft, men för att Ingves skall gå till historien som en rikigt kompetent Riksbankschef så måste han även klara andra delen, nämligen att ta tillbaka räntan till "normala" nivåer utan ekonomin brakar samman. Jag tror tyvärr att det finns en risk att han (och hans Riksbankskompisar) väntar för länge och att en räntan när den väl höjs får chockhöjas. Nog talat om Ingves.

Om det kommer en dipp eller om jag inte kan hålla fingrarna borta från köpknappen så kommer jag nog att fylla på med fler SCA-aktier. Läs gärna mitt inlägg som jag skrev tidigare om SCA och de tillhörande kommentarerna. Kursen har hoppat upp ett par kronor sedan sist, men den kan nog snart vara nere runt 95 SEK igen med lite tur.

En annan fundering som jag har är att "gambla" med ett par BULL OMX X3 H, en börsnoterad fond med negativ hävstång gånger tre mot OMX (alltså om börsen går upp 1% så går fonden, som handlas som en aktie, ner 3% och vice versa). Det är verkligen riskabelt att hoppa in i ett sådant innehav, men om det skulle bli en nedgång så är det ett intressant alternativ. För att jag skall gå in så skall börsen upp ett par snäpp till. Det är inte heller säkert att jag hoppar på då. Det är nämligen lite för stor risk för min smak. Jag får se. Om jag hoppar på så kommer det att vara en väldigt kort affär och jag kommer ligga med stop-loss.

En aktie som jag funderar på att sälja är Ericsson. Jag har ägt mina Ericsson-aktier i fem år och det har inte varit en bra affär. Nu börjar jag så smått att tröttna. Anledningen till att jag funderar på att sälja är att jag inte riktigt ser någon större uppsida. Det mesta verkar vara tufft för företaget. Jag har inte riktigt bestämt mig än. Det är möjligt att jag behåller dem trots allt.

Kommentera gärna.

Charlie

Inga kommentarer: