23 oktober 2009

Köpcase Husqvarna

Husqvarna har straffats hårt efter en sorglig rapport. Bolaget meddelade i samband med rapporten att man kommer att dra ner på antalet tjänster i Sverige och nyanställa i Kina och Polen.

Beslutet att dra ned på personal i Sverige har man, såvitt jag förstår och har läst mig till, redan indikerat även om de kraftiga personalneddragningarna kom som en chock för många. Bolaget har relativt lite av sin produktion i låglöneländer. Exempelvis har Electrolux, från vilket Husqvarna i sin nuvarande form är en avknoppning, betydligt större del av sin produktion i så kallade låglöneländer. Steget ligger med andra ord i linje med vad andra liknande företag gör.

Det är naturligtvis tragiskt för alla de som förlorar sina arbeten, men utifrån ett aktieägarperspektiv tror jag att man gör rätt. Möjligen kan bolaget vända på samma sätt som Electrolux gjorde när de flyttade ut en del av sin produktion till andra länder. Ur ett aktieägarperspektiv skulle detta kunna innebära en ganska trevlig utveckling, likt kursen för Electrolux efter att de flyttat ut produktionen på liknande sätt.

Att bolaget drar ner i Sverige och anställer i Kina och Polen är inte skäl nog för att köpa aktien, men i kombination med att företaget har intressanta varumärken som troligtvis kommer att sälja lika bra oavsett var produkterna är tillverkade så kan det finnas en uppsida i aktien när väl den nya produktionsapparaten är på plats.

En ytterligare anledning till att jag funderar på att köpa är att en av mina få idoler, Fredrik Lundberg, har ökat sitt ägande i bolaget, vilket är ett gott tecken i mina ögon.

Vi får se. Om aktien tar mycket stryk den närmsta tiden så är det möjligt att jag hoppar på, i annat fall nöjer jag mig med de andelar jag äger indirekt via mina aktier i Lundbergföretagen.

Kommentera gärna.

Charlie

1 kommentar:

Charlie sa...

https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=110743

Jag är inte helt ensam i min åsikt att Husqvarna kan vara ett bra köp. Även placera.nu/Avanza.se tycker att aktien är köpvärd efter det sura mottagandet av rapporten.

Själv hoppas jag på att kursen kan dras ned ytterligare av en eventuell bredare nedgång. Då kan aktien bli intressant.

Det är möjligt att jag är för snål, men den risken kan jag leva med.

Charlie