17 maj 2009

Krisen av Paul Krugman

Jag gillar bokhandlar och brukar ganska ofta, när tillfälle ges, gå runt och kolla in utbudet, inte helt sällan hamnar jag på ekonomiavdelningen. En bok som jag stötte på för ganska länge sedan, men som det dröjde ganska länge innan jag satte igång att läsa är Krisen av Paul Krugman. Boken handlar som namnet antyder om den ekonomiska krisen som vi just nu befinner oss i och är skriven av nobelpristagaren Paul Krugman.

Det är en intressant bok och man lär sig en hel del om uppkomsten till krisen och Paul Krugman gör en hel del intressanta paralleller till tidigare ekonomiska kriser. Tyvärr är boken inte helt så strukturerad som jag tycker att böcker skall vara utan det mesta är skrivet i löptext utan att några direkta slutsatser dras. Nu utger sig boken förvisso inte för att vara någon lärobok, vilket gör att kritiken inte är helt befogad, men jag tror att många läsare, inklusive jag själv, skulle vara behjälpta av exempelvis ett flödesdiagram, eller liknande, för att förstå hur de olika företeelserna hänger samman. Om det saknas slutsatser och illustrativa flödesdiagram så finns det däremot gott om bra exempel, bland annat ett som handlar om barnpassning som är illustrativt.

Hur som helst, boken är klart läsvärd om man är intresserad av att förstå varför börskurserna havererade under förra året. Den kräver inte att man har så mycket förkunskaper inom området även om man troligtvis har större behållning av boken om man är någorlunda insatt i ekonomi sedan tidigare.

Är det någon annan som har läst boken och som är av annan åsikt?

Mvh Charlie

Inga kommentarer: