25 maj 2009

Jämförelse i SvD

Idag läste jag en intressant artikel i SvD. Artikelförfattaren jämförde kostnaden för en hyresrätt med kostnaden för en bostadsrätt. Tyvärr var artikelförfattaren helt ute och cyklade när han inte räknade med kapitalkostnaden. Det är ungefär som att jämföra vad det kostar att cykla och köra bil och bortse från bensinkostnaden.

Innan artikelförfattaren helt tappade besinningen konstaterade han att det kostade ungefär 100 kSEK för att bo i en hyres-4:a i Stockholm medan det ungefär kostade 200 000 SEK för motsvarande bostadsrätt om köparen puttade in 1 MSEK och inte tog hänsyn till kapitalkostnaden för denna miljon.

Därefter, sim salabim, genom att månadsavgiften för en bostadsrätt är lägre än månadshyran för en hyresrätt kommer man att tjäna på att köpa en bostadsrätt. Hur går detta ihop?Jo, genom att inte ta hänsyn till kapitalkostnaden (alltså glöm allt vad ränta och "normal" aktieutveckling heter, glöm definitivt ränta-på-ränta-effekten) så kommer artikelförfattaren fram till att den lägre månadskostnaden gör att den initiala investeringen äts upp med tiden. Detta är naturligtvis feltänkt och gjort av en organisation som gärna ser att bostadsbubblan inte pyser. Det är SBC, en bostadsrättsorganisation, som ligger bakom de tokiga beräkningar.

Slutsatsen som jag ser det är att om du står inför valet att köpa en 4:a för 5,3 MSEK, där du lånar 4,3 MSEK och tar 1 MSEK från ditt sparkapital, eller att hyra motsvarande 4:a så skulle jag definitivt välja hyreslägenheten (och investera miljonen klokt så att den växer). Årskostnaden för bostadsrättsalternativet är 200 kSEK per år, varav 148 kSEK är räntekostnader och 52 kSEK månadsavgifter, medan årskostnaden för hyreslägenheten är 100 kSEK. Dessa siffror är hämtade från artikeln. Värt att komma ihåg är att räntan är rekordlåg, att föreningen troligtvis också har lån och att en bostadsrättsinnehavare får stå för mer kostnader än vad en hyresrättsinnehavare får göra, exempelvis kylskåp som strejkar.

Summa summarum, när du överväger olika boendealternativ - glöm inte bort att räkna med kapitalkostnaden!

Kom igen nu - säg att bostadspriserna går upp 5% eller mer per år och att jag inte tagit med detta i beräkningarna :)

Charlie

PS. Jag har skrivit lite i ämnet tidigare. Du når de andra inläggen via etiketten nedan.

4 kommentarer:

Anonym sa...

En hyres 4:a på 100 kvm i innerstan för 8 000:- i månaden?

Det finns, speciellt för de med ett mycket välutvecklat kontaktnät, men det mer rimliga är att titta på nybyggda bostäder och där lutar det mer åt 12 000:- till 16 000:- i månaden för hyres 4:an.
Dvs 150 000:- till 200 000:- i årskostnad för hyreslägenheten

Charlie sa...

Jag kan hålla med dig om att det är svårt, för att inte säga väldigt svårt, att få en hyres-4:a i Stockholm för drygt 8000 SEK eller 100 kSEK per år. Siffrorna är dock inte mina egna utan hämtade från artikeln.

Jag tycker dock ändå att min slutsats gäller. Artikelförfattaren menade att bostadsrätten var fördelaktigare än hyresrätten. Beräkningarna grundades på att båda alternativen var möjliga.

Med andra ord anser jag inte att det är en bra affär att byta från hyresrätten (om man nu har en sådan) till en bostadsrätt.

Mvh Charlie

Anders sa...

Hejsan,
Man kan egentligen inte rakna ut om det ar bra eller inte forran man har facit i handen. Man har okanda faktorer som ranta, inflation, skatteperspektiv, vardestegring pa BR etc att ta hansyn till och beroende hur man leker med dessa variabler blir olika alternativ bast. Har vi en kommande inflationsbubbla framfor oss vinner nog BR och blir det delationsekonomi a la Japan ar nog HR att foredra.

Charlie sa...

Hej Anders!

Visst, det är inte förrän i efterhand som man vet vilket val som varit det mest ekonomiskt riktiga. Bostadsprisutvecklingen, räntor etc är svårt att förutspå. Däremot, hur man än vänder och vrider på saken, så är det fel att inte ta med kapitalkostnaden för insatsen.

Mvh Charlie