30 augusti 2007

Bostadsmarkad i gungning

För tillfället ligger jag ganska lågt med nya investeringar på börsen. En stor anledning är att jag inte är helt säker på vart konjunkturen är på väg egentligen. På många sätt kan den vikande bostadsmarknaden vara en startsignal på sämre tider, men å andra sidan kan det vara som Cecilia Aronsson skrev i ett ganska nytt nummer av Affärsvärlden att "Sverige inte blir sjukt bara för att cowboyn får hösnuva" (inte exakt återgivet, men det var något om cowboys och hösnuva iaf). Men kan alltså se saken på två sätt och jag väljer att vara svagt negativ.

Sverige är beroende av sin export och USA är en viktig exportmarknad för många svenska bolag. Amerikaner med ekonomiska bryderier är alltså inte bra för Sverige, trots att det finns tigerekonomier som blomstrar och P/E-tal som är låga.

Min skeptiska inställning till börsen håller med andra ord i sig. Jag tycker inte om kreditoro, inte heller att centralbanker får ta till exceptionella åtgärder och lika lite tycker jag om att bostadspriserna ökar med runt 30% på ett år (dels rent personligt eftersom jag vill köpa en bostad, dels för att det inte är ekonomiskt sunt). Jag är med andra ord ganska skeptisk, som alltid :)

Min strategi är ungefär att ligga lågt så länge OMXS pendlar mellan 0-6% på helåret. Sticker det brant upp utan någon direkt anledning så kommer jag kanske att köpa på mig lite XACT BEAR, men förmodligen så låter jag bli. Det är även möjligt att jag säljer mina björnaktier om det går brant nedåt, men det är heller inte säkert. Det är även möjligt att jag säljer mina Readsoft, dvs rensar ut en aktie som inte gått så bra. En annan möjlighet är att jag köper på mig ABB eller kanske Ratos som Cristoffer Stockman skrivit ett bra inlägg om.

mvh Charlie

Inga kommentarer: