28 augusti 2007

Blankning - ett sätt bland många

Jag tycker att det är intressant att se debatten som väcks när blankning kommer på tal. Det är väl inget fel med att blanka om man tror att kursen kommer att gå ner? Jag ser det rätt och slätt som ett bland många tillåtna sätt att tjäna pengar på börsen. Varken mer eller mindre.

Det är naturligtvis tråkigt om någon hamnar i kläm pga att man inte är insatt i vad man köper, men att den som inte är insatt i vad han eller hon köper riskerar att göra en dålig affär är inget nytt. Man kan naturligtvis ha synpunkter på informationsskyldigheten från företaget som erbjuder tjänsten, men det är en annan sak.

Slutsatsen är alltså att Nordnet erbjuder tjänsten blankning till sina privatkunder. Bra jobbat Nordnet!

Läs också:
Nordnet uppmuntrar "blankning"

mvh Charlie

3 kommentarer:

Cristoffer sa...

Många verkar inte förstå att det inte är blankarna som trycker ner aktiekurser. Det är precis som en vanlig försäljning av aktier.

Utlånarna av aktier är däremot något som ökar kursrörelser och til vis del utställande av optioner. Tyvärr erbjuder inte nätkmäklarna (med undanrag av netfonds) utlåning av aktier.

Jag hade gärna lånat ut min aktier mot ränta, oetiskt?

Cristoffer sa...

länk om hur det funkar med utlåning från Netfonds

http://www.netfonds.se/tjen.php

Charlie sa...

Intressant med netfonds. Jag skall titta närmare på dem vid tillfälle.

Det känns rimligt att ett flitigt användande av optioner, terminer, utlåning av aktier etc ökar svängningarna på marknaden, men förmodligen så gör även stop-loss-ordrar det. Dock är det sällan någon som tycker att stop-loss-ordrar är oetiska.

Min inställning till etiskt och oetiskt vad gäller aktiehandel är att så länge man håller sig till spelreglerna så gör man inget oetiskt. Naturligtvis kan man tycka illa om spelreglerna :)

mvh Charlie