17 maj 2024

Tobii Dynavox, Tagmaster: Lämnat

Tobii Dynavox blev en riktigt bra affär för min del. Jag köpte Tobii-aktier för ett ganska bra tag sedan med grundtanken att ögonstyrning nog kommer att bli viktigare och viktigare. Det verkar som att det stämmer på många sätt. DMS-system kommer att finnas i många bilar inom kort och Apple meddelade nyligen att det snart kommer att finnas i mobiltelefoner och surfplattor som de erbjuder.

Att Apple meddelade att de kommer att integrera tekniken i sina produkter kan man tolka på två sätt. Antingen så tror man att Tobii Dynavox kommer att vara mindre relevanta i framtiden, vilket marknaden verkar tro eftersom kursen dök, eller så tror man att detta är ett erkännande av tekniken och att bolagets teknik är hetare än någonsin, vilket ledningen verkar tro eftersom det kom två insiderköp. Jag tillhör den första kategorin och jag är rädd för att Tobii Dynavox har varit med och skapat en marknad, men det kan vara så att andra aktörer kommer att ta de flesta marknadsandelarna. Det återstår så klart att se, men jag tog det säkra före det osäka. Jag tycker att det går att göra paralleller till biometri, trådlös laddning och en del andra tekniker som mindre bolag pushat, men när det väl kommer till massmarknaden så är det de etablerade spelarna som tjänar pengar och svenska teknikbolag hamnar ibland i bakvattnet. Det är naturligtvis inte rätt att generalisera, men jag fick ingen bra känsla när jag läste pressreleasen och det gjorde att jag tog det säkra före det osäkra. Det kan mycket väl varit dumt och trots att jag sålt så hoppas jag faktiskt att bolaget kommer att verkligen lyckas kommersiellt. Det hade varit kul att se.

Ett annat innehav som jag gjorde mig av med idag är TagMaster. Jag köpte aktier i bolaget för ett tag sedan efter att jag hört John på Börspodden nämna bolaget (tror jag, jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg). Efter att ha läst på lite själv så tyckte jag att det såg intressant ut och jag köpte en mindre post. Det är lite svårt att få grepp om bolaget och jag vet inte riktigt om man är en integratör eller om man äger en unik teknisk lösning. Det går säkert att luska fram, men jag grävde lite grann och kom fram till att jag inte fullt ut greppade och det blev faktiskt anledningen till att jag sålde. Det kan mycket väl ha varit ett dumt beslut och kanske sålde jag alldeles för tidigt, men om så är fallet så kommer det inte på långa vägar vara första gången så jag kommer inte att gräma mig. Jag hoppas att det går bra för bolaget och det kan mycket väl vara ett guldkorn, men jag valde som sagt att hoppa av. Kanske, kanske så gör jag come back i ägarlistan om jag får någon ny insikt.

Jag lurar lite på att öka ytterligare i Securitas. Det känns som ett relativt säkert kort och det finns möjlighet till uppsida om man kan leverera enligt planen. Att det är mycket blankat oroar mig en del och det kan vara så att det finns argument mot aktien som jag inte riktigt ser. En annan aktie som jag funderar på är Embellence Group. Den har rekommenderats i lite olika poddar och även i Affärsvärlden. Det ser hyggligt intressant ut när man tittar på nyckeltal och om man lägger till att renoveringsintresset kanske ökar med fallande ränta och att antalet bostadstransaktioner eventuellt ökar så kan det bli ganska OK tillväxt för bolaget. Det jag också gillar med Embellence Group är att det är ett "born digital"-bolag, precis som RVRC HoldingByggmax gynnas förresten sannolikt också av samma faktorer som Embellence.   

Inga kommentarer: