24 maj 2024

Nilörn, Nibe, Embellence Group: Köpknappen gick varm

Efter att jag sålt en relativt stor post i Tobii Dynavox och även Tagmaster så blev det lite väl mycket pengar vid sidan om tycker jag. Jag har sedan årsskiftet suttit med en del kassa. En anledning är att jag tänkte att det kanske skulle kunna dyka upp intressanta lägen om det skulle visa sig att räntesänkningarna inte verkar spela ut så som de flesta tror och om Q1-rapporterna ledde till besvikelser, men så blev det inte riktigt. Det verkar som att räntesänkningarna kommer att följa den bana som de flesta verkar tro på och det kommer nog att göra att börsen inte kommer att påverkas allt för mycket av räntepolitiken. Osvuret är så klart bäst, men jag tycker att det har blivit något klarare idag än vad det var i början av året.

En ytterligare anledning till att jag inte köpt är att jag inte hittat någonting som fullt ut känts intressant sedan jag lastade in ganska mycket pengar i Pricer. Pricer har fallit väl ut, men när det kommet till Smart Eye, Tobii och Acconeer, alla tre innehav i portföljen, så känns det väldigt skakigt. Missförstå mig rätt. Jag tycker att det känns skakigt, men jag vill vara med för jag tycker att det trots risken, som jag nog håller högre i dessa bolag än många andra, så är uppsidan hög om alla pusselbitar faller på rätt plats för bolagen. När jag har tittat på dessa innehav så har jag dock känt att det är för riskfyllt för mig att gå in med mer pengar än jag redan har gjort.

Idag så köpte jag dock en del. Ett köp är Nibe. Jag har varit in och ut i aktien före senaste rapporten. Även om de snabba affärerna blev ungefär som jag tänkt mig så har jag funderat en del på bolaget efter att jag sålde senaste gången och jag tror att det kan vara en idé att vara med på tåget. Jag vill se att kursen håller sig över 50 SEK och om det visar sig att den faller ner runt 46-47 SEK så kommer jag sannolikt att sälja, men förhoppningsvis hamnar vi inte där. I det korta perspektivet så tror jag att byggkonjunkturen kan smitta av sig på Nibe och att det inom kort kommer att komma lite mer positiva nyheter kring bolaget. Det långa caset tycker jag är rätt svårt att räkna på för Nibe. För det första är det svårt att sia om hur marknaden kommer att utvecklas och det är även svårt att bedöma hur stor del av marknaden som Nibe kommer att kunna hålla. Det händer mycket och många vill vara med. Vi får se. Sannolikt kommer jag att ligga kvar med dessa aktier ett tag. Om kursen hoppar upp till 60-65 SEK innan året är slut så kanske jag tackar för mig om jag inte tycker att det tillkommit informationen som motiverar en högre kurs.

Nilörn trillade in i portföljen idag. Magnus Skoog, Market Makers, har pratat om bolaget en del och jag har läst igenom senaste kvartalsrapporten. Det känns som ett välskött bolag och jag tror att etiketter och förpackningar är viktigare än vad många tror. Jag tror att jag skall lyssna på några av rapportpresentationerna den närmsta tiden. Om det visar sig att det finns en del intressanta framtidsscenario så är det inte uteslutet att jag ökar. I nuläget har jag bara en liten post, under 1% av portföljen.

Embellence Group blev det också idag. Kursen handlades strax över 29 SEK och det tycker jag känns som en intressant nivå att gå in på. Min hypotes är att renoveringsaktiviteten kommer att öka under andra halvåret och jag tror att det kommer att synas i Embellence siffror. Att man säljer i USA och att det verkar gå bra känns även det lockande. Det är inte uteslutet att jag ökar ytterligare, men sannolikt kommer jag att hålla på dessa nivåer.

Ett bolag som jag har tittat lite närmre på och som jag faktiskt är lite tveksam till är Tradedoubler. Det blev ett köp igår och initialt var jag ganska uppspelt och positivt, men nu har jag börjat fundera på om det verkligen är så klokt. En anledning att jag är lite tveksam är att man rör sig i en lite jobbig legal kontext, och jag tror att många influencers, i synnerhet de som är relativt nya, inte riktigt har koll och ibland går över gränsen. Även om Tradedoubler är mer än influencer-marknadsföring så tror jag att man kan dra liknande resonemang för många av tjänsterna. Jag tror att Tradedoubler är bland de seriösa och det finns sannolikt icke-noterade bolag som inte är lika försiktiga i alla avseenden, men det är hur som helst lite av en risk. Dels är det en risk att bolaget har gjort eller gör fel, dels är det en risk att lagstiftningen ändras så att det blir svårare att göra bra affärer. Det jag också oroar mig för är att man är beroende av Google, m fl och det är inte helt bra. Man äger inte sin marknad utan man navigerar efter vad de stora valarna gör. Det behöver inte betyda att Tradedoubler är ett dålig köp, men jag ser det lite som en nackdel. Jag ser också fördelar med bolaget och jag tycker att det handlas på rätt attraktiva nivåer så jag kommer kanske att ligga kvar. Vi får se.     

Inga kommentarer: