05 maj 2024

Nibe, Nilörn, Securitas: Energiomställning och digitalisering

Jag har lite pengar på sidlinjen och jag har funderat en del fram och tillbaka hur jag ska göra med dessa. Nyligen bestämde jag mig för att öka i RVRC så att jag har en normalstor post i bolaget. Det känner jag mig nöjd med, men det finns en del andra bolag som jag funderar på. Nibe har jag varit in och ut ur ett par gånger och det är inte helt lättanalyserat. När man läser lite i rapporterna så kan man se att det görs en hel del mindre förvärv, vilket gör att man är rätt framåtlutad när det kommer till framtida tekniker trots allt. Jag har till viss del ändrat uppfattning om detta efter att jag har läst på lite bättre. Det är därför inte alls osannolikt att jag väljer att köpa in mig i bolaget igen. Sannolikt en mindre post innan rapporten och kanske mer efter rapporten när jag vet lite mer och jag dessutom sett marknadens reaktion. Det känns inte helt osannolikt att en halvdålig rapport kan leda till en ganska start nedåtreaktion. Det omvända skulle också kunna ske.

Två andra bolag som jag funderar på att köpa respektive öka i är Nilörn och Securitas. Nilörn känns som ett välskött bolag som är lite för litet för att dra till sig institutionellt kapital (som jag förstår det). Det tycker jag är intressant. I min mening är dessutom bolaget till viss del missförstått och jag tror att bolaget har en ganska ljus framtid. Det är inte alls omöjligt att jag köper en mindre post inom kort. Jag fick upp ögonen för bolaget efter att ha lyssnat på Magnus på Aktiesnack/Markets maker-poddarna.

Securitas tror jag kan vara en digitaliseringsvinnare och man har ett starkt varumärke. Det som gör mig lite tveksam är att blankningen är relativt hög och jag förstår inte riktigt varför. Om det handlar om känd information, t ex skuldsättningen, så är jag inte så orolig, men om det finns bra argument som många inte tänker på så är jag lite mer oroad. Det är t ex inte självklart att Securitas kommer att vara vinnare när moderna säkerhetstjänster rullas ut brett och om det är någon som verkligen har djupdykt i frågan och kommit fram till att det sannolikt inte kommer att vara så och blankat, då är jag inte helt säker på att man ska äga. Det är inte helt lätt och jag äger en mindre post idag. Det mest sannolika är att jag kommer att öka ytterligare.

Aktier som jag sannolikt kommer att lämna inom kort är Telia och XXL. Ferroamp och Episurf är två ytterligare aktier som jag funderar på att lämna, men eftersom kurserna har havererat i dessa två (sedan jag köpte) så frigör en försäljning inte så mycket. 

Inga kommentarer: