01 oktober 2020

Green Landscaping, Scandic Hotels: Frigjort resurser

 Idag så gjorde jag slag i saken och sålde mina Green Landscaping. Det är mycket möjligt att det är för tidigt och att kursen kan hoppa upp en bit till, men det kan jag leva med. Sannolikt kommer Q3 att komma in ganska bra och jag tror att många av de kostnader som man tagit för integrationsarbete förra året kommer att saknas under Q3, vilket kommer att göra att jämförelsen kommer att se ganska bra ut, eventuellt. Jag är inte jätteinsatt i bolaget och jag tyckte att 35 SEK var en ganska rimlig kurs när jag köpte runt 25 SEK och under. Det har varit en bra affär och jag är nöjd.

Anledningen till att jag säljer handlar främst om att jag tycker att Scandic Hotels är riktigt intressant på dessa nivåer. Eftersom jag redan ligger tungt i bolaget så borde jag fundera både en och två gånger, och jag har inte fullt ut bestämt mig. Det lutar dock åt att jag kommer att fylla på med ännu fler aktier. Vi får se.

Jag skulle inte bli jätteförvånad om blankningarna snart kommer att minska och jag tror att det eventuellt skulle kunna få fart på kursen. Många av de som blankat brukar inte ligga kvar så länge i sina positioner och med den senaste tidens nedgångar så tror jag att de kanske anser att det kan vara läge att ta hem vinsterna eller i alla fall stänga positionerna.

Det jag funderat lite på när det kommer till Scandics kräftgång är just anledningen. Antingen så finns det ingen bra anledning och att det bara handlar om att aktien är impopulär eller så finns det något substantiellt som trycker ner. Något sådant skulle kunna vara hyresavtalen. Anders Nissen, som har sagt mycket som jag har funderat på, nämnde i Hansen & Olavi-podden att det alltid finns en minimumgräns i de omsättningsbaserade hyresavtalen. Det verkar så klart ganska självklart, men att det nämns av Anders Nissen som något positivt får mig att fundera på om det är någonting negativt för Scandic Hotels. Kan det vara så att det finns en del "besvärligheter" i avtalen med hyresvärdarna, vilket i många fall är Pandox, som inte riktigt kommit fram i ljuset? Det kanske är att tänka för mycket och det kanske inte alls är några problem, men det är något som jag funderat på i alla fall. Man skulle kunna argumentera att uppskjutna hyror eller andra överenskommelser borde synas i siffrorna, men jag vet inte om det är helt säkert. Jag är heller inte helt säker på om Pandox verkligen i alla lägen vill att Scandic skall lyckas. Det kanske finns lägen där man hellre tar över och driver hotellet (eller hotellen) själv. Jag tror att det bara är hjärnspöken och jag tror att Scandic har ganska bra koll på läget. Om det skulle bli så att det blir ett hårt tryck neråt imorgon så är det inte omöjligt att jag använder en del av pengarna som jag frigjort för att ytterligare öka min toktunga position i Scandic. Vi får se. 

Inga kommentarer: