03 oktober 2020

Scandic Hotels: Ökat ytterligare

 Igår så slog jag till och fyllde på med ytterligare aktier för drygt 26 SEK styck. Det är möjligt att det är för tidigt och det är möjligt att det kan komma bättre tillfällen framöver, men när jag räknar på det så tycker jag att Scandic är prisvärt kring dessa nivåer. Enligt mitt sätt att räkna så är inte en vinst på 4 SEK per aktie ett alltför avlägset mål. Det kommer nog inte att bli en sådan vinst 2021, men 2022 så tror jag att det är fullt möjligt. Det jag ser som triggers i bolaget är att restriktioner släpps, att det kommer insiderköpt (vilket sannolikt inte kommer att bli fallet på ett tag pga tyst period), att blankarna väljer att lämna, att det kommer statistik som tyder på att allt fler bor på hotell och säkert ytterligare anledningar som jag inte kommer på just nu. På nedsidan finns det också ett antal saker som skulle kunna hända. Om det visar sig att Scandic drabbas hårdare än branschen i genomsnitt så skulle det kunna sätta ytterligare press. Det skulle också kunna sätta ytterligare press om det visar sig att de omsättningsbaserade hyresavtalen har ganska höga minimumnivåer (vilket är en nackdel för Scandic i en situation som Corona-pandemin). En ytterligare anledning till att det skulle kunna fortsätta att falla är att Scandic inte får ta del av så mycket statligt stöd som man räknat med. Utöver dessa negativa faktorer så kan kursen tryckas ned om det blir en andra våg och ytterligare alternativt förlängda restriktioner.

Jag tycker att det överlag ser bra ut med pandemin. Det är på inget sätt över, men jag känner mig ganska övertygad om att vi är på sluttampen. Det jag skrivit tidigare och som jag tycker är viktigt att poängtera är att restriktionerna för med sig bieffekter och jag tror att detta med tiden kommer att lyftas mer och mer, dvs att restriktionerna kommer att lättas inte bara för att corona-effekterna minskar, men också för att bieffekterna av att ha delar av samhället nedstängt blir allt värre ju längre restriktionerna hålls kvar.

Det man inte skall glömma, tycker jag, är att börsen på många sätt är en skönhetstävling. Byggmax har gått upp med mer än 100%. Det har varit ordentliga försäljningslyft, men man skall inte glömma bort att det också handlar om att många investerare ser idag på bolaget på ett annat sätt än vad man gjorde för ett tag sedan. Byggmax var utskällt för att man höll kvar vid fysiska butiker och för att man öppnade nya, för att Skånska Byggvaror hade det kämpigt mm. Jag ser det inte som otänkbart att det kan komma en del positiva analyser om Scandic inom de närmsta månaderna och det tror jag kan få fart på kursen. Idag är Scandic en aktie som ägs av många småsparare och det finns på så sätt ett ganska stort intresse att läsa om aktien. Sett i ljuset av det så skrivs det ganska lite om bolaget, tycker jag, och jag tror att det kommer att ändra sig om inte alltför lång tid. Idag tror jag att en del redaktioner tycker att det kan vara en bra idé att vänta lite att skriva till dess att saker och ting är något mer klara.

Det jag gillar med Scandic är att det är ett relativt enkelt bolag att analysera. Det finns inga fas 3-studier, amerikanska skiöjeförfaranden, osäkra och ambitiösa tillväxtprognoser etc och det gillar jag. Caset i Scandic bygger inte på att någonting nytt skall hända utan att det skall fortsätta som tidigare, eller ungefär som tidigare. Det tycker jag är ganska bra odds. Hittills har jag haft ganska fel tyvärr. 

Inga kommentarer: