14 oktober 2020

Scandic Hotels: Ett misslyckande för min del

"Det viktigaste är att inte förlora pengar" heter det ibland, och det är kanske sant på sitt sätt även om det är svårt att tjäna pengar bara genom att minimera risken att förlora pengar (för det borde leda till att inget kapital investeras alls utan bara ligger på ett trött bankkonto). I fallet med Scandic Hotels så har det verkligen inte gått som jag har tänkt mig. Mitt scenario har definitivt inte fallit in. Min förhoppning var att restriktioner skulle lättas och att vardagen skulle gå tillbaka till någonting som påminner om hur det var tidigare. Så har det inte blivit. Antalet smittade ökar (framför allt enligt mitt sätt att se som en effekt av att man testar flera eftersom inte antalet intensivvårdade och avlidna följer med upp) och restriktionerna ligger kvar. Jag är väldigt kritisk till rapporteringen kring Corona och jag är väldigt kritisk till hur debatten förs. Det kommer att bli en väldigt, väldigt dyr historia och många företag kommer att gå omkull med mycket lidande som effekt för väldigt liten vinning enligt mitt sätt att se. De åtgärder som görs står enligt mitt sätt att se inte i proportion till hur allvarlig influensan Covid-19 faktiskt är. Det är OK att tycka att jag är en känslokall typ (och det kanske jag är), men jag tycker att alla beslut måste tas genom att beaktar effekterna av de olika alternativen och det är jag av uppfattningen att man inte gör när det kommer till Covid-19. Jag är också tämligen övertygad om att när det kommer till överdödligheten för 2020 så kommer den inte att sticka ut. Det kan vara fel så klart, men det är min åsikt. Tyvärr kan man konstatera att kommunikationen blir inte bättre av att alla får en megafon.

Att jag tycker att mycket hanteras fel när det kommer till Covid-19 kan så klart vara kopplat till att jag förlorat en massa pengar på min investering i Scandic Hotels. Det finns en del siffror som tyder på att fler och fler hittar tillbaka till hotellen och det är så klart positivt, men utan evenemang och med fortsatta restriktioner så kommer det sannolikt att ta tid innan vi kan komma tillbaka till hygglig beläggning. Min investeringshypotes byggde på en snabbare återhämtning och jag trodde att i takt med att intensivvårdsavdelningarna tömdes att man skulle låta hjulen snurra, men så har det som sagt inte blivit. Igår störtdök kursen med nästan 10% och det gjorde ont. Det är en del av tjusningen med att investera att det kan gå både bra och dåligt, men jag irriterar mig på att jag resonerat fel och att jag ligger så tungt viktad som jag gör mot Scandic. Det är alltså dubbelfel för mig. För det första så antog jag fel. För det andra så gick jag in med för mycket kapital.

Det lilla tröst som jag finner i situationen är att nedgången till stor del verkar bero på att Morgan Stanley, som ofta är den aktör som omsätter mest i aktien, sänkte sin riktkurs från 35 SEK till 21 SEK och är av åsikten att det kan bli tal om nyemission. Jag har själv inte läst analysen, men jag tycker att det är lite märkligt att man sänker riktkursen så pass mycket och att man gör det under en tyst period, vilket gör att ledningen inte helt enkelt kan kommentera. Man har tidigare aviserat att man inte ser att man skall behöva ta in mer kapital, och det gäller förhoppningsvis fortfarande. När jag själv räknar och tittar på de siffror som presenterats av bolaget så tycker jag att det borde räcka. Om det skulle bli samma restriktioner som vi har nu under hela 2021 kanske situationen blir annorlunda, men jag hoppas verkligen, verkligen hoppas att förnuftet får råda och att det inte blir fallet.

Jag har inte riktigt bestämt mig för hur jag skall agera i Scandic Hotels. Det skulle vara väldigt, väldigt trevligt om det inom ett par veckor meddelas lättnader. Det hade sannolikt satt fart på hotellbokningarna och jag tror att kursen hoppat upp ett par snäpp bara på att färre tror på nyemission. Det kan vara fel så klart, men det är vad jag tror. Sannolikt så kommer Q3 visa att trenden är positiv vad gäller beläggningen även om det fortfarande kommer att vara låga nivåer. På så sätt är jag positiv.

Det som oroar mig är att jag tror att restriktionerna kommer att få väldigt tråkiga effekter och när väl orderboken är tömd och besparingar som man gjort genom att korttidspermittera utvecklingsingenjörer mm så kommer kanske nyheterna från bolagen inte vara fullt så positiva. Jag börjar alltmer att bli smått pessimistisk när det kommer till börsen generellt faktiskt. Jag funderar bl a på att göra mig av med t ex Trelleborg av denna anledning. Tyvärr kommer ett bolag som Scandic Hotels att vara en förlorare om det blir tuffare tider med diverse besparingskrav, vilket leder till färre resor, färre konferenser mm.

Det är drygt två veckor till Scandic Hotels ska rapportera. Jag hoppas att man kan vara tydlig när det kommer till kommande nyemissioner. Det tror jag att man kommer att vara och jag hoppas att man får fram sitt budskap. Naturligtvis kan man inte säga att det definitivt inte kommer att behövas, men jag hoppas att man ändå kan lugna marknaden. En annan sak jag hoppas på är att man kan visa att trenden är positiv och att beläggningsgraden ökar. Det finns en hel del som tyder på det tycker jag och jag skulle faktiskt bli förvånad om RevPar-trenden viker av nedåt. Det kan vara fel, men det är vad jag tror. 

Överlag så är jag väldigt missnöjd med mitt agerande i Scandic Hotels och jag skall verkligen lära mig av mina misstag. Det spelar mindre roll om det visar sig i slutänden att jag kan komma ut på plus minus noll. Mitt antagande var fel och jag investerade på tok för mycket, dvs dåligt money management.    

Inga kommentarer: