21 oktober 2020

Byggmax: Stark Q3 - infriade förväntningarna

Idag levererade Byggmax en riktigt bra Q3:a i mitt tycke. Vinsten landade på strax över 4 SEK och det sas i samband med rapporten att det finns ett förslag från styrelsen redan nu på att utdelningen till våren skall vara 2,75 SEK. VD-ordet var överlag positivt och det ska bli intressant att se om även Q4 kommer in starkt. Reaktionen var negativ, men jag känner mig hyggligt trygg med min investering i Byggmax. Om kursen skulle ticka upp i intervallet 60-65 SEK innan utdelningen så kommer jag eventuellt att minska något. John Skogman verkar också gilla Byggmax och det är kul.

Scandic Hotels fortsätter sin kräftgång och det skall bli intressant att se rapporten i början av november. Det jag vill se är att trenden är fortsatt positiv. Att det är långt sämre än motsvarande period förra året och att det kommer att bli en stor förlust är självklarheter, dock är det viktigt att höra från bolaget hur de ser på den framtida finansieringen. Om det kommer tydliga besked som säger att man står fast vid att den nyemissionen som man gjort kommer att vara tillräcklig för att ta sig igenom coronakrisen så tror jag att det kan skicka upp kursen en bit. Det finns en del som tyder på att allt fler har letat sig tillbaka till hotellen och även om det är dåligt så tror jag att det inte är fullt så dåligt som kan vara inprisat. Det återstår att se.

För egen del känner jag mig inte speciellt orolig faktiskt. Det kan vara rätt och det kan vara fel, men det är så jag ser på saken i alla fall. Jag tillhör ingen riskgrupp skall tilläggas. Naturligtvis följer jag de riktlinjer som finns. Min hypotes är att jag inte är unik i detta utan att ganska många allt mer börjar slappna av och kanske i en del fall även tumma på riktlinjerna på olika sätt. Många företag verkar jobba enligt principen "någon dag i veckan på kontoret och resten hemma" även om det så klart finns undantag. Det verkar även ha skett ett skifte i debatten mot att det faktiskt kan vara vara OK att säga att man tycker att det skulle kunna vara OK med publik på teatrar om man håller avstånd, etc.

Jag har skrivit det tidigare, men det kan sägas igen. Min hypotes var att samhället skulle öppna upp efter sommaren och att affärsresandet skulle komma igång. Det var en chansning, men jag trodde att Sveriges, t o m Nordens, något mer avslappnade inställning utan total lock down skulle få till effekt att det inte skulle bli någon jätteeffekt under hösten. Det har på sitt sätt blivit så, men antalet bekräftade fall har ökat (bl a som en effekt av ökad testning) och det syns även en viss ökning bland intensivvårdspatienter (att prata om procentuella ökningar blir fel i detta sammanhang eftersom det rör sig om väldigt få). Regeringen har valt att ta det säkra före det osäkra och man har valt att inte gå en annan väg än de länder i Europa som haft en lock down och som nu ser en ökad spridning. Det borde jag kanske ha insett, men det gjorde jag inte. Jag kan egentligen inte säga att det är fel som regeringen gör för vi vet inte hur det hela kommer att utvecklas, men det jag tycker är synd är att man inte ser till helheten, dvs att man är mer öppen med vad restriktionerna får till effekt, dels i form av att statskassan töms, dels i form av konkurser och den ohälsa som följer i spåren.

Det som faktiskt är positivt är den kommande pandemilagstiftningen. Det kommer att ta flera månader innan den är på plats och sannolikt kommer den att vara överspelad när den faktiskt bli genomklubbad, tror jag, men det är ändå positivt. Regeringen kommer att kunna säga att den varit handlingskraftig och om det behövs så kommer man att kunna stänga ned t ex kollektivtrafiken i en kommun eller landsdel som är extra hårt drabbad. Det är på alla sätt vettigt och det kommer att göra att man kan öppna upp generellt, men ha specifika åtgärder i delar av landet där det är motiverat.

Det är inget snack om att jag resonerat fel när det kommer till Scandic, men jag tror fortfarande att det kommer att vända upp snabbt när det väl vänder och jag tror att vändningen är nära. Det blir svårare för varje dag att stå emot den press som finns att öppna upp och om inte IVA-talen och dödstalen tickar upp under den närmsta månaden så kommer man nog, tror jag, att försöka öppna upp. Jag tycker sammantaget att Scandic ser ganska intressant ut på dessa nivåer.

Slutligen, det finns de som hävdar att vi inte kommer att gå tillbaka till så som det var tidigare. Det är förmodligen rätt och det kommer säkert t ex att bli mer accepterat med hemarbete framöver, men att hotell (som skulle kunna ses som ett exempel på delningsekonomi, vilket eventuellt kan vara del av det nya normala) helt skulle försvinna p g a videomöten har jag svårt att se. Faktum är att det kanske ökar eftersom allt fler kanske väljer att bo längre från stan och åka in till stan ibland, och i samband med att man är i stan natta över på hotell. Det måste inte bli så, men jag tror att hotell har en framtid. Att det kan vända snabbt tycker jag bunkringshysterin från i våras är ett bra exempel på. Under ett par veckor så handlades det pasta och toapapper på ett sätt som nästan ingen varit med om tidigare, men det fick inga direkta långsiktiga konsekvenser. Det är inte helt jämförbart, men jag tror att det kan komma att bli ungefär samma med denna hemska pandemivår. Det kommer att stanna kvar som ett minne, men det kommer inte att förändra samhället i grunden. Om det blir som jag tror återstår att se (och jag har haft fel tidigare).   


  

2 kommentarer:

Sandbacchus sa...

Hej!
Lite intressant att notera att Byggmax har ett optionsprogram från 2017 med löptid på 3 år som löper ut i början av december med ett strike price på ca 65 kr. Ganska uppenbart att den tidigarelagda annonseringen av utdelningen (istället för vid bokslutet som brukligt för Byggmax) var i syfte att elda på köparsidan av aktien. För övrigt en riktigt bra rapport och när det väl vänder för ett detaljhandelsbolag (relativt sett konkurrenterna) så brukar det kunna hålla i sig ett bra tag. Jag tror framtiden för Byggmax ser bra ut och faktiskt ytterligare lite bättre för aktien. //S

Charlie sa...

Intressant, det hade jag inte koll på, tack. Jag tror att det kanske inte är hela anledningen. Det indikerar också, som jag ser det, på att man vill vara tydliga med att man inte har för avsikt att ge någon extrautdelning utan att man vill istället spara i ladorna för kommande utdelningar, eventuellt.

Jag håller med om det du skriver och jag tycker att det är relativt uppenbart faktiskt, om man har följt bolaget under ett tag, att det inte bara är Corona som eldar på tillväxten. Självklart kan man vara av annan åsikt, men det är så jag ser på saken med andra ord. Det skulle inte förvåna mig om vi ligger på vinster runt 5-6 SEK, kanske högre, under 2021.