30 september 2020

Scandic Hotels, SAS: Vad drar SAS och kan det spilla över på Scandic?

Idag så stack Scandic Hotels upp en bit och även om det fortfarande är låga nivåer (slutade dagen på 27 SEK) så är i alla fall den negativa trenden bruten i ett kort perspektiv. SAS handlas upp rejält och även om det finns lite speciella omständigheter i form av avskilda teckningsrätter så verkar det vara ett skifte på gång i hur investerarkollektivet ser på SAS. Min gissning är att man skiftar från att vara orolig för om bolaget skall klara sig över huvud taget till att man nu tycker att det kanske inte är så farligt trots allt och att vi om inte alltför lång tid kommer att vara tillbaka på hyggliga nivåer.

Jag är väldigt tungt viktad mot Scandic Hotels och jag tror inte att hotell kommer att gapa tomma under resten och kommande år. Annorlunda uttryckt så tror jag inte att det kommer att bli så illa som marknaden prisar in. Det kan vara fel så klart, men det är vad jag tror. Min gissning är att om SAS inte går fullt så dåligt som man kan tro så bör det innebära att Scandic Hotels inte heller bör gå så dåligt. Om folk reser så tror jag också att folk bor på hotell. Det är min bild. Jag tycker redan mig se att det är allt mer folk på kontoren och att ta fysiska möten är inte längre någonting som får folk att lyfta på ögonbrynen. Naturligtvis kan man inte översätta upp- och nedgångar för SAS direkt på Scandic Hotels, men att det finns ett samband ser jag som högst rimligt. Det kan vara bra att komma ihåg att de flesta affärsresenärer är inhemska (enligt Anders Nissen i intervjun med Hansen och Olavi).

Det som sannolikt skulle kunna bli en trigger för Scandic Hotels är att restriktionerna lyfts. Det verkar vara i linje med vad Anders Nissen tror och det stärker mig i min uppfattning. Det blir som jag ser det allt svårare att argumentera för att vi skall hålla på de strikta restriktioner som finns. Det är förvisso väldigt många nya fall (vilket som till stor del beror på att fler testas), men väldigt få intensivvårdas och väldigt få går bort i Corona. Det är inte fel att tycka att man ändå bör ha väldigt strikta restriktioner, men det jag tycker att man skall komma ihåg är att restriktionerna för med sig bieffekter. Det är fler som skiljer sig, det är fler som mår psykisk dåligt, det säljs mer på Systemet etc. (säg gärna emot om jag har fel i något av dessa påståenden). Att det är väldigt strikta restriktioner tycker jag att man med fog kan säga. 1993 när väldigt många dog i influensa hade vi inga restriktioner alls som jag minns det och jag tror att om man jämför den överdödlighet som man kan se i Covid 19 och de restriktioner som vi vidtagit och jämför det med tidigare influensor och restriktioner så tror jag att restriktionerna är strikta (argumentera gärna emot om det inte stämmer). 

Inga kommentarer: