07 oktober 2020

Scandic: Har vi passerat botten?

Idag och framförallt igår så har det varit positiv utveckling för Scandic. Det verkar som att blankarna i alla fall till viss del valt att lämna Scandic och det kan så klart vara en indikation på att det inte kommer att gå ner mer. Det som förvånar mig lite är att det skrivs väldigt lite om Scandic. Naturligtvis är det åtminstone till viss del ett resultat av att jag gärna vill läsa om bolaget, men även om jag försöker titta objektivt på det hela så tror jag att det skrivs förhållandevis lite om bolaget, särskilt med hänsyn taget till att relativt många småsparare köpt in sig. Självklart kommer det förr eller senare att publiceras analyser om bolaget och jag tror att det kommer att ske när det kommer ny information om t ex restriktioner. Det kan även bli så att det kommer analyser inför kommande Q3-rapport, eventuellt.

Det skulle inte förvåna mig om bolaget så mycket som möjligt försöker hålla nere förväntningarna, bland annat för att inte försvåra för statligt stöd. Det är möjligt att det kommer att påverka kursen nedåt, dock så känner jag mig ganska trygg ändå. Det är nog så, tror jag, att botten vad gäller beläggning har passerats och även om ökningen kanske inte sker fullt så fort som vissa önskar så tror jag att uppgången är här för att stanna. Det är möjligt att jag har fel, men det är vad jag tror. Det går att försöka hejda återgången till det normala, men jag tror att det kommer att vara svårt och jag tror att man på sin höjd kan komma att försena återgången något, men inte så mycket. Att det blir en ökning när den sociala distanseringen avtar känns för övrigt svårt att helt undvika och frågan är hur mycket man skall platta till kurvan. Jag tror att återgången till det normala är den underliggande trenden och jag tror att den kommer att vara svår att påverka om ingenting väldigt speciellt händer, t ex att antalet döda ökar dramatiskt i Sverige.

Jag tycker absolut att man inte skall underskatta Corona och jag tycker att man skall vidta åtgärder för att minska spridningen. Det jag saknar i debatten är däremot vad restriktionerna leder till för bieffekter. Jag tror att man på många håll väljer att inte lyfta fram dessa eftersom det skulle kunna ses som att man motarbetar de åtgärder som görs för att minska spridningen. Sannolikt kommer det inte att kunna pågå hur länge som helst och jag tror faktiskt att ganska få kommer att arbeta hemifrån under nästa år. Det kan vara fel och jag vet inte med säkerhet, men det är hypotesen som jag jobbar efter. Min misstanke är att i takt med att allt fler går tillbaka till sina arbetsplatser och i takt med att antalet intensivvårdade och avlidna ligger på fortsatt låga nivåer så tror jag att debatten kommer att skifta till att inte bara handla om att stanna hemma utan även ta upp vad Corona har fört med sig indirekt.

Det ska bli intressant att följa Scandic. Jag har så smått börjat att fundera på vad jag skall ha för riktkurser. Precis som jag har skrivit, och som även Penser Bank har skrivit, så tror jag att en kurs på 40 SEK är ett bra riktmärke och fullt möjligt på 6-12 månaders sikt. Det baserar jag på att jag tror att det är möjligt med en vinst på strax under 4 SEK under 2021. Eftersom börsen är framåtblickade så tror jag att det kan avspeglas i kursen relativt snabbt. Eftersom jag ligger riktigt tungt i bolaget så kanske jag borde minska om kursen hoppar upp till 35 SEK, kanske lägre, för att inte ligga med alltför mycket pengar i ett och samma innehav. Vi får se hur jag gör. Om kursen skulle hoppa upp till 35 SEK innan Q3, vilket känns mindre sannolikt, så kommer jag nog att minska, men som sagt det känns nästan helt osannolikt. Vi får se hur jag gör. 

Inga kommentarer: