04 augusti 2009

Några affärer gjorda och några på lut

Jag sålde de SCA-aktierna jag köpte inför rapporten för ett tag sedan som planerat när kursen letade sig upp till 92,50 SEK. Förvisso fortsatte kursen upp under gårdagen, men jag är ändå nöjd. Det blev inte riktigt som jag hade planerat, men det blev ändå en bra affär. Jag köpte aktierna för 90,25 SEK och sålde för 92,50 SEK några dagar senare.

Min egentliga förhoppning var att SCA skulle sticka iväg uppåt när Q2-rapporten presenterades. Så blev det inte. Istället passade en del stora spelare på att sälja av aktier, t ex SHB, vilket gjorde att en bra rapport inte ledde till något rally. När jag inte fick sålt aktierna bestämde jag mig för att göra mig av med dem så snart som möjligt till ett OK pris. Jag tyckte nämligen att jag satt på väl många SCA-aktierna. Lyckligtvis kom det lite fina siffror som tyder på att konjunkturen är på väg åt rätt håll som gjorde att börsen som helhet lyfte och jag fick därmed sålt mina SCA-aktier som jag köpte inför rapporten.

Jag hann även med att köpa på mig XACT BULL för 112,40 SEK i mitten/början av förra veckan som jag direkt slängde in en säljorder på. Jag börjar nämligen bli alltmer skakis vad gäller XACT BULL. Det är inte uppenbart som jag ser det att uppgången kommer att hålla i sig hela året. Säljordern hamnade på 115,50 SEK och den kursen nåddes i slutet av förra veckan. Eftersom jag börjar bli lite tveksam till om det är helt klokt att handla med XACT BULL just nu så handlade jag inte så många aktier. Vinsten blev därmed ganska liten, men en vinst är alltid en vinst även om den är liten.

Just nu lurar jag lite på att fylla på med Lundbergföretagen, Handelsbanken eller AXIS. Lundbergs känns stabilt och tryggt och jag tycker att de handlas på relativt låga nivåer. Det är möjligt att jag har fel, men jag tror att Lundbergs för tillfället kan vara ett bra köp, men samtidigt så är det mycket som kan hända och portföljbolagen är inte utan problem. Handelsbanken levererar bra siffror och verkar plocka kunder från de andra bankerna. Få svenska kunder vill betala för huvudlösa satsningar i Baltikum, vilket naturligtvis spelar Handelsbanken i händerna eftersom de hållit sig borta från dessa nya marknader. Jag tror även att Handelsbanken gör rätt i att behålla sina kontor. Det finns en hel del kunder som vill ha en personlig kontakt. Vad gäller AXIS så tycker jag att de blev ganska hårt straffade i samband med Q2-rapporten samt att de inte hängt med upp i de senaste uppgångarna. Jag tror att ett köp av AXIS under 60 SEK med 12 månaders horisont är ett bra köp. Det är möjligt att AXIS inte kommer ner till de nivåerna, men absolut inte omöjligt om börsen blir på lite surare humör. Det som talar mot AXIS är att den svenska kronan har stärkts. AXIS säljer nämligen i princip alla sina kameror utanför Sverige.

Ett annat köp som jag funderar på är Statoil Hydro. Om kronan stärks (så att man får fler norska kronor för svenska kronor) och om oljepriset sticker ned så skulle ett köp av Statoil Hydro kunna vara en god idé. Det som talar emot ett köp är att Statoil Hydro presenterade en Q2-rapport som var allt annat än bra. Hur den kunde vara så dålig måste jag läsa på.

Charlie

Inga kommentarer: