05 augusti 2009

Subsea 7 och Statoil Hydro

Jag har så smått börjat fundera på att så smått frångå mitt handlande med XACT BULL. Det kanske är så att vi bara är i början av en större uppgång som kommer att hålla i sig under lång tid, men det är på inget sätt säkert. Det finns naturligtvis tendenser som tyder på att marknaden har börjat vakna till liv igen, men det kommer troligen att komma negativa nyheter framöver i form av nyemissioner, minskade utdelningar etc som får till följd att kurserna dras ned. Det är möjligt att min profetia är för negativ, men jag börjar som sagt så smått bli tveksam till att det är någon bra idé att handla med XACT BULL. Det är möjligt att jag kommer att göra snabba gästspel, men det kommer att vara med relativt lite pengar, horisonten kommer att vara relativt kort och jag kommer inte att tveka att trycka på säljknappen om jag blir skraj.

Samtidigt som jag förmodligen inte kommer att handla så mycket mer med tjuraktier så har jag ändå en ganska ljus bild av aktier för närvarande. Jag jobbar efter hypotesen att börsen kommer att stiga de närmsta 12 månaderna. Det kan naturligtvis verka lite konstigt med tanke på min inställning till tjuraktier, men det handlar om olika tidsperspektiv. Jag sitter nämligen ogärna med tjuraktier mer än 3-4 månader. Den senaste tiden så har jag inte varit någon riktig nettoköpt på det sätt som jag har tänkt. En stor anledning är att det är svårare att handla i uppgång. (Lyckligtvis har jag inte nettosålt så jag har fått ta del av uppgången. ) En annan anledning är att jag inte hittat någonting som jag tyckt varit riktigt köpvärt.

Om nedgången fortsätter under morgondagen så kommer jag nog att köpa på mig fler Handelsbanken, fler AXIS-aktier (som faktiskt steg idag) eller fler Lundbergföretagen-aktier. De två förstnämnda känns mest heta, men jag skall sova på saken.

Jag lurar även på att köpa Statoil Hydro som jag nämnde i mitt tidigare inlägg. Nu har jag läst på lite mer och rapporten var inte alls så dålig som jag först trodde. Den var ungefär i linje med förväntningarna. Statoil Hydro är intressant för mig av egentligen tre anledningar. För det första så känns företaget stabilt. Olja kommer fortsatt att användas. För det andra så tilltalas jag av att företaget delar ut bra. För det tredje så är det noterat på Oslobörsen, vilket gör att jag skulle kunna tjäna lite pengar även på valutakursförändringen (eller förlora naturligtvis, men jag väljer att se fördelen).

En ny idé som jag har är Subsea 7. Det är ett norskt oljeserviceföretag som verkar på de flesta ställen där det finns oljeplattformar. Nyckeltalen ser intressanta ut, men jag känner inte till företaget och har inte gjort någon egentlig analys (vilket är synd att säga att jag alltid gör, men likväl sant i detta fall). Hur som helst, anledningen till att jag fick upp ögonen för företaget var för att Lannebo fonder har innehavet i många av sina fonder. Eftersom jag inte kände till företaget sedan tidigare samt att jag inte har så mycket innehav inom Energi så tyckte jag att det lät intressant. Förmodligen kommer jag att titta närmre på deras årsredovisning under morgondagen.

Det var dagens funderingar. Kommentera gärna.

Charlie

2 kommentarer:

Christian sa...

Jobbar på sveriges största raffinaderi och vi gynnas normalt av högre oljepriser. Mycket talar väl för att oljan är påväg upp och det gynnar även statoil. Kan dom bara sluta klanta sig på Snövit så dom börjar tjäna lite pengar så kan det gå riktigt bra för dom.

Charlie sa...

Det låter lovande. Jag erkänner villigt att oljebranschen verkligen inte är min bakficka, bakgård, kopp te eller mammas gata, men eftersom jag inte alls är exponerad mot oljebranschen så har jag övervägt att köpa något oljebolag för att få bättre riskspridning. Statoil känns som ett bra alternativ.

Intressant att du tycker att Statoil kan ha framtiden. Låt oss hoppas på att de slutar klanta sig.