26 juli 2009

Ericsson rapportras och lågkonjunkturens påverkan på kommunikationsbranschen

Mitt köp av Ericsson-aktier inför rapporten var inte så lyckat, men det är inte hela världen. Så är det ibland. Aktierna trillade in för 76,80 SEK och senast handlades de för 71,50 SEK.

Rapporten var inte katastrofal enligt mitt sätt att se och jag är något förundrad över att marknaden reagerade som den gjorde. Förvisso har kursen pumpats upp en del inför rapporten, men att lågkonjunkturen påverkar Ericsson torde inte förvåna någon. Därför är jag förvånad över marknadens hårda dom. Vad jag förstår är den största anledningen till nedgången den negativa utvecklingen av affärsområdet Networks, som är Ericssons viktigaste affärsområde.

En intressant iakttagelse är att teleoperatörer generellt sett har rapporterat bra och i en del fall fått aktieköpare att trycka på knappen. Teila Sonera har exempelvis gått bra, likaså Stenbecksbolagen Millicom och Tele2. Alla mobiltelefontillverkare går dåligt, med undantag för Apple som är en ganska liten spelare i sammanhanget. Sony Ericsson går med förlust, vilket naturligtvis är jobbigt för både Ericsson och Sony. Nokia överraskade marknaden med en rapport som var sämre än väntat och aktiekursen har gått dåligt den senaste tiden. Telekombolagen, åtminstone Ericsson, överraskade också marknaden negativt med sin rapport. Sammanfattningsvis tycker jag att det verkar som att marknaden verkar vara förvånade över att operatörerna lyckas stå emot lågkonjunkturen, medan övriga spelare inte bedöms klara lågkonjunkturen speciellt bra. Det är intressant och man kan naturligtvis fundera över varför det är så. En anledning kan vara att en stor del av operatörernas intäkter är återkommande intäkter och att alltfler använadare är beredd på att betala mer för kommunikationstjänter. Jag tänker exempelvis på att fler och fler väljer att köpa mobilt bredband till sina datorer.

Vad tror ni? Har marknaden, med tanke på rådande lågkonjunktur, underskattat värdet av det stora antalet abonnenter som teleoperatörer sitter på och som genererar återkommande intäkter? Finns det andra förklaringar? Finns det mer att ta av, dvs är det klokt att köpa teleoperatörer idag? Kommer Ericsson att repa sig?

Charlie

2 kommentarer:

Christian sa...

Är sugen på Nokia nu. Tror inte den går ner mer. Känns som det finns mer som talar för nokia än ericsson. Siktar på att hoppa in på 96 o casha ut på 120 om 6 månader :-P

Charlie sa...

Det är möjligt att det blir så, men samtidigt så är det väldigt mycket som händer inom mobilbranschen och risken är att Nokia tappar en del marknadsandelar om de inte sköter sina kort rätt. Jag är inte imponerad av de produkter som Nokia säljer idag.

Samtidigt vill jag inte döma ut företaget. De är duktiga på att expandera på nya marknader och har, vad jag har hört, en imponerande logistikapparat. Om de bara kan få till ett par riktigt intressanta produkter så är dessa faktorer väldigt intressanta.

Lycka till med handlandet!