13 augusti 2009

Readsofts rapport

Readsoft har tappat en del efter presentationen av sin Q2-rapport häromdagen. Rapporten föll inte marknaden i smaken och aktien har straffats rätt hårt. Just nu handlas aktien för under 12 SEK, vilket är ganska lågt sett till de senaste månadernas handel.

Anledningen till att marknaden reagerade surt är att den förväntade vinsten uteblev, eller rättare sagt hamnade inte där man trodde att den skulle. Omsättningen steg ungefär som man kan försvänta sig, men vad som egentligen hänt med översynen av kostnaderna i bolaget kan man fråga sig. Enligt tidigare meddelanden från ledningen skulle de besparingsåtgärder som infördes för drygt ett halvår sedan leda till ganska ordentligt minskade kostnader. Jag och en del andra tolkade detta som att vinsterna skulle kunna öka i bolaget om försäljningstillväxten ändå kunde bibehållas. När Q1-rapporten presenterades kunde man inte se dessa besparingsåtgärderna i siffrorna och VD:n och finanschefen hade inte heller något bra svar. Om jag minns rätt sa de någonting i stil med att "de finns där, men de syns inte siffrorna". Det var kanske inte exakt så som de sades, men det var så mina kritiska aktieägaröron tolkade det hela.

Eftersom Q1-rapporten inte var i linje med vad jag hade hoppats och eftersom jag inte blev imponerad av hur ledningen framställde de uteblivna effekterna av besparingsprogrammet så valde jag att hoppa av, vilket var att realisera en förlust (något som alltid är svårt för en pengatokig vinnarskalle som jag). Mitt avhopp skedde vid 11 SEK i maj. Efter att jag hoppat av steg kursen en del och har den senaste tiden handlats kring 13 SEK. Nu efter att Q2-rapporten presenterades var det ytterligare några aktieägare som blev besvikna över att vinsterna inte landade där man hoppats. Detta ledde till att kursen hoppade ner till under 12 SEK.

Jag har inte några planer på att gå in i Readsoft för tillfället. Tekniken verkar vara bra och jag ser absolut nyttan med produkterna, men jag är besviken över att man inte kan visa bättre vinster och kanske än mer besviken över att man inte kan förklara bättre varför man inte gör bättre vinster. Tyvärr verkar det som att man är nöjd med att vara störst i sin lilla plaskdamm, dvs branschen, och bryr sig mindre om att man inte levererar bra vinster.

Detta är min personliga syn på företaget. Säg gärna emot.

Charlie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Readsoft har en hyfsad produkt, men säljet är oproffesionellt. Därför kommer företaget aldrig att bli ett riktigt bra företag att investera i.

Charlie sa...

Jag kan egentligen inte deras produkter speciellt bra, men jag har däremot sett problematiken som de löser på nära håll. Ett bra IT-stöd som hanterar inkommande brev, mail etc och ser till att dessa kommmer rätt inom företaget är verkligen guld värt som jag ser det. Det som talar mot Readsoft på sikt är troligen att e-fakturor kommer att bli allt vanligar och även om Readsofts produker kan vara betjänta i en värld av e-fakturor så är de rimligtvis mindre viktiga i en sådan värld. Att pappersskickandet förmodligen kommer att minska i framtiden ser jag däremot inte som ett starkt skäl för att avstå köp. Det kommer nog dröja ganska många år innan e-fakturor slår igenom på bred front.

Det som fick mig att sälja var som jag skrev i mitt inlägg att jag tycker att ledningen var väldigt dålig på att förklara var kostnaderna kommer ifrån. Om man sätter igång ett besparingsprogram så skall det leda till minskade kostnader. Om det inte gör det så har ledningen misslyckats. Det är så jag ser det.

Jag skall förresten se om jag kan hitta någon presentation av Q2-rapporten på deras sida. De kanske ger någon förklaring till resultaten denna gång.

Förresten så kom NIBE med sin rapport idag. NIBEs ledning har jag förtorende för. De talar klarspråk, agerar i tid och deras agerande syns i resultatet. Det skall bli intressant att titta närmre på deras rapport.

Charlie