11 augusti 2009

Några dåligt tajmade affärer

Jag började dagen, precis som igår med några timmar hängandes framför datorn. Sorgligt, men sant. Tyvärr verkar det inte heller som att timmarna var särdeles välinvesterade, men det får framtiden utvisa.

Dagen började med att jag konstaterade att Swedbank gick ganska bra. Kursen var uppe runt 69 SEK. Eftersom jag funderat en del på att öka i Swedbank så fick denna kurshöjning mig att fundera ännu fortare. Jag har en liten grundregel för mig själv som lyder att det är bättre att agera än att bara tänka. Ofta när man tänker för mycket så hinner möjligheten segla förbi. Annorlunda uttryckt så vill jag inte säga om ett år att jag var väldigt nära att köpa exempelvis Swedbank, men jag kom aldrig loss och tänk om jag hade gjort det. Det handlar om beslutsamhet och skall inte blandas ihop med ej genomtänkta beslut. Man skall alltid veta varför man köper någonting.

Ni förstår säkert att jag inte är helt nöjd med min tajming. Min ökning skedde nämligen i en nerförsbacke vid 68,25 SEK. Efter att jag ökat stack kursen snabbt ned till 66 SEK ungefär. I skrivande stund så ligger kursen där nånstans. Det spelar inte jättestor roll, men visst hade jag kunnat vara lite mer kylig. Swedbank kommer troligen att ligga ganska länge i portföljen, men jag kommer troligen att realisera min förlust (genom att sälja och köpa tillbaka) innan året är slut.

Jag skaffade även ett par Precise Biometrics-aktier idag till priset 2,81 SEK. Jag hoppade av tåget vid 1,90 SEK i min förra vända. Efter att jag hoppat av steg kursen till över 4 SEK under en kort period. Anledningen till att kursen steg så kraftigt efter att jag hoppat av var att företaget fick in en för dem gigantisk order från det amerikanska utrikesdepartementet (tror jag i alla fall). Det som nu pressar kursen är att företaget behöver mer pengar, närmare bestämt 50 MSEK genom en nyemission. Det borde inte förvåna så många att företaget behöver ha in mer pengar, men det är å andra sidan oftast inte någonting som lyfter kurser. Dessutom skall det tilläggas att den senaste kvartalsrapporten inte var helt munter. Jag är otroligt kluven till bolaget, men de aviserade samarbetena och storaffärerna lockar mer än nyemissionen och de skrala resultaten avskräcker. Det är på inget sätt omöjligt att jag snabbt gör mig av med innehavet. Vi får helt enkelt se.

En annan sak som är värt att notera är att AXIS går väldigt starkt. Under en period var kursen upp runt 10%, vilket man får anse vara mycket för ett företag som inte lämnat någon information. Det kan naturligtvis bero på mycket, kanske ett ökat köptryck från fonder som anser att aktien är köpvärd, kanske någon nyhet som har läckt. Det kanske kommer någon förklaring till racet eller så är det bara en marknadens nyck. Kul är det i alla fall.

Charlie

Inga kommentarer: