17 augusti 2009

Tre dagars aktiehandel

Torsdagen och fredagen i förra veckan var ganska aktiv för min del. Allt är naturligtvis relativt. Anledningen till den för mig höga aktivitetsnivån är att jag har ovanligt lång semester i år. Aktiviteten kommer alltså att gå ner när jag återgår till arbetet.

Under torsdagen sålde jag de Precise Biometrics-aktier som jag köpte två dagar tidigare. Försäljningen skedde för 2,86 SEK och jag köpte för 2,81 SEK. Bolaget måste man se som ett högriskbolag så det handlade om små summor, men sett till dagens räntenivåer som ligger under 1% så är i alla fall avkastningen på ungefär 1,8% helt OK. Anledningen till att jag sålde var för att jag kände mig tveksam.

Även om jag känner mig tveksam så dras jag till bolaget för att det kan finnas en stor uppsida i bolaget i och med samarbetet med Gemalto och storaffären med det amerikanska utrikesdepartementet. På grund av det så slängde jag in en ny köporder på 2,81 SEK som gick igenom ganska snabbt. När jag åter fått aktierna så slängde jag in en ny säljorder på 2,86 SEK som gick igenom den också. Naturligtvis slängde jag då in en ny köporder på, ja just det, 2,81 SEK som gick igenom. Det var med andra ord ganska hög omsättning, men som sagt med för små volymer för att det skall påverka portföljen i stort. Lite påverkar det naturligtvis.

Samma dag, dvs i torsdags, fyllde jag även på med fler Subsea 7 så att jag har ett jämnare antal så att jag överhuvudtaget skall kunna sälja aktierna. Affären gjordes till kursen 69,45 NOK, vilket är betydligt mer än dagens 64,93 NOK. Subsea 7 har utvecklats till ett riktigt dåligt innehav, men jag hoppas att det vänder upp. Det är möjligt att jag borde dra i bromsen.

För övrigt verkar det som att väldigt få handlar med norska aktier hos Aktiedirekt. För det första så fungerar inte funktionen att välja om man vill att en order som består av en mindre än en börspost skall delas upp i delavslut eller inte. Närmare bestämt så skall man för närvarande kryssa i rutan "Ja, jag vill att ordern delas upp i delavslut" om man inte vill att den skall delas upp i delavslut. Jag var i kontakt med Aktiedirekt som bekräftade att detta var en bugg som de kände till, men de kunde inte meddela när buggen skulle fixas, vilket jag tycker är svagt. Just nu vet man inte vad "Ja, jag vill att ordern delas upp i delavslut" betyder.

För det andra så har jag upptäckt att anskaffningsvärdet för norska aktier ändras i takt med växelkursen för NOK/SEK, vilket naturligtvis är fel och vilket gör att man får hålla reda på detta själv. Även det tycker jag är svagt. En del av er som läser tycker kanske att man får vad man betalar för, men det håller jag inte riktigt med om. Aktiedirekt skall som jag förstår det vara en avskalad tjänst för aktiehandel utan extrafinesser. Det är vad man betalar för och det som erbjuds skall fungera.

Åter till aktiehandel, i fredags köpte jag ytterligare Indutrade för 112,50 SEK och XACT BULL för 117,50 SEK. Indutrade var ett välkommet tillskott, men XACT BULL var lite av ett misstag faktiskt. Jag hade många köpordrar liggande och XACT BULL borde egentligen tagits bort eftersom jag inte riktigt längre ansåg att XACT BULL var ett klipp för 117,50 SEK. Det var dock inte hela världen och jag tänkte att det kanske blir riktigt drag på måndag.

Idag, måndag, så blev det inte något drag att tala om. Istället så blev det domedagsstämning och -2% ungefär. Min portfölj klarade sig dock ganska bra, mycket tack vare att jag är ganska likvid, men även tack vare t ex NIBE som gick upp lite efter en köprekommendation av någon analytiker. Ganska tidigt under dagen så gjorde jag mig av med XACT BULL för 115 SEK, dvs en liten förlust som realiserades (första förlustaffären med XACT BULL under året). Det är alltid svårt att sälja med förlust, men med rådande kurs på 113,25 SEK så var det rätt. Jag kommer nog att vänta ett tag med att hoppa på tåget igen. Om jag hoppar på så skall kursen ner under 110 SEK. Vi får se.

Något senare på dagen fick jag även sålt mina Precise Biometrics-aktier. Jag var lite betänksam ett tag när de handlades för under 2,70 SEK, men de repade sig och jag fick 2,83 SEK för mina aktier. Om kursen letar sig ner mot 2,50-2,60 SEK så kanske jag hoppar på igen, men jag är som sagt tveksam.

Slutligen några ord om dagens stora nyhet - Swedbanks nyemission. Även om jag inte riktigt räknat med att det skulle komma någon nyemission just nu så är det inte så konstigt. Kursen har klättrat upp en del och villkoren kommer nu att verka vara bra eftersom de ställs i förhållande till rådande kurs. Det finns naturligtvis en logik i Wolfs resonemang att man måste ta in pengar för att det inte skall råda någon tvekan om att banken är kapitaliserad (på ren svenska: har pengar om det skulle krisa). Jag kommer nog att vara med i nyemissionen, men jag är inte övertygad om att det är en vinstlott som många säger. Den förra nyemissionen deltog jag inte i eftersom jag tyckte att det blev för mycket med att delta både i SEBs och Swedbanks nyemissioner.

Kommentera gärna.

Charlie

Inga kommentarer: