Jag tycker att det är underbart med analytiker. Inte helt sällan så avslutar de en analys som pekar i en viss riktning med att det naturligtvis kan gå käpprätt åt andra hållet eller något annat håll. Naturligtvis är det så och visst förstår jag att de vill frisäga sig. Det är aldrig självklart hur marknaden skall röra sig. Hur som helst, jag tänkte i detta inlägg ge två scenario som jag tror kan inträffa den närmsta tiden, ett rosenrött trevligt alla-är-glada-scenario och ett lite mer surmulet scenario. Jag kommer alltså att göra ungefär som riktiga analytiker fast med skillnaden att jag tror att vi står inför ett antingen-eller-läge, dvs ingen helgardering, men väl en halvgardering.
Det första scenariot är att vi nu ser en vändning. Industrins orderböcker fylls på, varsel dras tillbaka och Kina drar upp resten av världen ur krisen. Om detta görs snabbare än vad marknaden förväntar sig så kommer uppgången att späs på (så klart). Förhoppningsvis leder ett ökat tryck i Kina och en del andra länder till att fler vågar satsa och att hjulen börjar rulla igen. Med lite tur får vi då se att efterfrågan ökar ganska markant eftersom uppskjutna nyinvesteringar sjösätts, vilket i sin tur ökar efterfrågan ännu mer. Kort sagt, det finns en möjlighet att vi får se en kraftig konjunktursvängning och i så fall är det inte konstigt om börskurserna sticker upp en del till inom kort. Det har hänt förr att när det väl vänder så vänder det ordentligt. Man skall därför inte avskräckas av att börsen hittills under året stigit mycket.
Som bekant så speglar dagens kurser morgondagens vinster. Många kurser prisar idag in ett dåligt 2009 och ett dåligt 2010. Om det det skulle visa sig att förutsättningar är ändrade så att ett dåligt 2009 och ett helt OK 2010 känns troligare så kommer kurserna att hoppa upp ytterligare. Om det visar sig att förutsättningar för goda vinster är bättre än inprisat så kommer alltså kurserna att stiga. Det är mitt första scenario.
Å andra sidan, enligt det andra alternativa scenariot, kan det visa sig att den ljusning som man nu tycker sig se inte alls är ett tecken på att en vändning är nära utan snarare ett tecken på att en del företag satsar minimalt för att hålla sig flytande, dvs att de tendenser som man har sett i statistiken inte alls visar en vändning utan snarare en utplaning. Till exempel, ett åkeri beställer nya lastbilar för att de gamla är helt utslitna, inte för att de har en ljusare framtidstro utan för att de måste. Om det är så och de strimmorna ljus man nu ser inte blir större utan fortfarande visar sig vara strimmor så kommer troligen inte kurserna att röra sig uppåt. Snarare så kommer nog en del investerare att bli besvikna och skrämda, och dra sig från börsen, vilket kan leda till en rekyl nedåt. Mitt andra scenario är alltså att statistik visar att vi inte alls står inför en riktig vändning utan snarare en utplanad dålig nivå.
Min hypotes är alltså att statistiken som presenteras den närmsta tiden kommer att få effekt och alltså inte gå förbi obemärkt. Om det visar sig att etablissemanget har rätt när de säger att det börjar vända uppåt så kommer det att vända uppåt rejält (dvs de senaste månadernas uppgång kommer alltså inte att vara tillräcklig), men skulle det visa sig att det egentligen inte är så välbeställt med världsekonomin så kommer det nog att ta sig uttryck i en rekyl nedåt.
Sammanfattningsvis så tror jag att augusti/september kommer att bli antingen bra eller dåliga börsmånader, däremot så tror jag inte att de närmsta månaderna kommer att bli månader med stiltje.
Kommentera gärna. Bra kommentarer gör mig glad.
Charlie
3 kommentarer:
Hej Charlie, Trevlig blogg du har. Innehållet påminner en hel del om min egen www.aktievinst.se. Vad gäller ditt inlägg idag så tycker jag det är himla svårt att sia om framtiden. På något sätt tror jag att det är balansen mellan förnuft, spekulation och girighet som avgör, och jag har väldigt svårt att veta vad som är vad i dagsläget.
Å ena sidan tycker jag att verkstad och cykliskt har gått oerhört bra, medan bank/finans borde stå på tur. Å andra sidan är det som du säger, får man definitiva besked om att vändningen är här, ja då är 100 spänn för SSAB en spottstyver för en långsiktig investerare som egentligen vore toknöjd med 15%/år i avkastning.
Det som jag tycker talar för att vi kanske kan hålla oss flytande även om statistiken blir lite svagare är att många fonder är på väg in med sina pengar. De spekulerar inte bort stålarna på försäljningar igen utan kommer nog sitta still i båten då det bara är en tidsfråga innan det vänder från denna punkt.
Personligen har jag gått ur nästan hela min portfölj och är sedan en längre tid nästan all-in i Swedbank. Risky, jag vet, men oerhört belönande hittills. Jag tillhör inte dem som tror att banken kommer att gå under, och att ha ett GAV på 25 kr på den banken är fruktansvärt skönt i dagsläget.
Jag läser i alla fall din blogg varje dag och tycker att du har tänkvärda inlägg. Bra jobbat /Nils
Tack Nils! Jag skall titta på din sida.
För det första måste jag säga att sätta alla pengar i Swedbank när de var nere och vände på 25 SEK känns oerhört riskabelt, men risk och avkastning hör som bekant ihop. Jag förstår att du är nöjd med din resa så här långt, men jag hade inte gjort likadant :)
Precis som di skriver, det kan naturligtvis bli så att många väljer att sitta kvar i båten även om statistiken inte är så bra som man hoppats, men jag tror att vi får se en reaktion nedåt om det är så. Anledningen är för att jag tycker att det till viss del finns inprisat ganska hyggliga siffror i dagens kurser och om vändningen inte syns idag då kan det vara så att vändningen ligger ganska långt fram i tiden. Dessutom, om vändningen ligger långt fram i tiden, då kommer troligtvis en del aktörer att få göra nyemissioner (t ex Volvo). I ett sådant scenario så kommer en del aktörer att behöva se över sina innehav så att de har pengar tillgängligt så att de kan delta i nyemissionerna.
Kort sagt, en del företag behöver se en konjunkturvändning relativt snart för att inte sitta på pottkanten. Om inte denna vändning är inom synhåll då tror jag att marknaden kommer att dra öronen åt sig.
Det är så mina funderingar går för tillfället.
Charlie
Jag förstår inte att du ens ids lyssna på analytiker. De bidrar inte till att tydliggöra om en position ska köpas eller säljas.
De bidrar till att minska ditt fokus och ser till att slösa bort din energi på oväsentligheter.
Har du någonsin, enstaka fall borträknade, fått råd som varit lönsamt - rådet givet i förskott, inte i efterhand?
Skicka en kommentar