15 juli 2009

Vältajmade köp innan SKF-rapporten

Den senaste tiden har jag följt börskurserna från solstolen, vilket bland annat förklarar den låga aktiviteten på bloggen. Det har dock blivit ett par affärer den senaste tiden. ABB handlade jag för 118 SEK tidigare i juli månad (6 juli) och Atlas Copco handlade jag för 65 SEK två dagar senare (8 juli). Båda dessa var påfyllningar i befintliga innehav. ABB har jag skrivit om tidigare och den som har läst mina senaste inlägg borde inte vara så förvånad. Jag tror att bolaget gynnas av de många energisatsningarna och att många delar måste bytas ut i befintliga kraftverk. Dagens värdering känns attraktiv, men just nu så kommer jag inte att fylla på ytterligare. Atlas Copco är mer en chansning, men jag tror generellt på stora svenska verkstadsföretag med spridning på många marknader. Atlas Copco är ett av dem. Till viss del handlar mitt ägande i Atlas Copco om att jag gärna är med på ett hörn i gruvindustrin. Atlas Copco säljer och tillverkar nämligen bland annat gruvmaskiner, vilket enligt mitt sätt att se borde innebära att om gruvindustrin går bra bör detta spilla över på Atlas Copco. (De som tjänade pengar på guldruschen i USA var främst de som såde vaskpannor och annan utrustning.) Det är möjligt att jag resonerar helt uppåt väggarna, men det är likväl så jag har resonerat. För övrigt skall det sägas att jag naturligtvis har tittat på företagens siffror och kommit fram till att jag tycker att de ser OK ut med tanke på aktiepriset, men siffertrollandet är för tråkigt att redovisa.

En liten bubblare är att jag fyllde på med fler NIBE-aktier härom dagen (13 juli) för 60,50 SEK. NIBE finns i portföljen sedan tidigare och jag gillar företaget. Det är ett kärt innehav och jag läser Gert-Erics (VD, NIBE) kommentarer varje kvartal noga och begrundande. Det hela var ett spontanköp. Köpet föranleddes till viss del av att jag i mina sammanställningar sett att innehavet inte var särskilt stort samt att jag tyckte att priset kändes lågt. Anledningen till att jag har NIBE är för att jag uppfattar NIBE som offensivt. Man var tidig med att anpassa kostymen efter marknaden, vilket är sunt (men naturligtvis tråkigt för de som drabbas), och man är inte rädd för att expandera. Det sägs att man inte backar upp för en uppförsbacke. Det tror jag att NIBEs ledning håller med om. Därutöver är jag uppfostrad med orden att man kan lita på smålänningar och det spelar naturligtvis också in. NIBE har sitt huvudsäte i Markaryd i södra Småland.

Samtliga köp har hittills varit vältajmade. NIBE ligger nu på plus. Mitt snittpris ligger på 62,73 SEK och kursen ligger just nu på 64 SEK. Om börsklimatet fortsätter i dagens glada anda kan vi förhoppningsvis se kurser runt 75 SEK för NIBE under året, men det bygger naturligtivs på att företaget levererar hyggliga siffror. Det tror jag att de gör. Det är inne att vara energiriktig och värmepumpar är en del i att vara energiriktig. I nuläget har jag inte några planer på att sälja. För inte väldigt länge sedan var jag lite trött på aktien som jag upplevde stod och stampade, men jag har kommit på andra tankar.

ABB ligger just nu på 126,25 SEK och min snittkurs ligger strax över på 129,50 SEK. Min förhoppning är att det skall gå bra för företaget det närmaste året och att kursen skall leta sig upp mot 130-140 SEK. Om kursen snabbt når 140 SEK så är det möjligt att jag säljer. Jag gillar företaget, men jag vet inte riktigt hur de står sig i konkurrensen, vilket är en osäkerhetsfaktor. Det gör att jag kan ta och hoppa av med en liten vinst. Å andra sidan kommer jag nog inte plocka ut pengarna om jag inte har något bättre att göra med dem. Vi får se.

Atlas Copco B ligger just nu på 69,50 SEK och mitt snitt på 72,13 SEK. Förhoppningsvis ligger jag ganska snart på plus i innehavet. Om kursen skulle hoppa upp ordentligt under den närmsta tiden, säg runt 80 SEK, då kommer jag nog att sätta mig in lite djupare i vad det egentligen är jag har köpt. Om det skulle visa sig att uppgången är motiverad så kommer jag att behålla, annars om jag inte fattar varför aktien har omvärderats så hoppar jag av.

En tanke som jag har är att putta in mer pengar i XACT BULL. Det kan bli en liten rekyl imorgon, men annars verkar det som att det finns en och annan som tycker att det är bättre att sitta på aktier än att ha pengarna på banken. Detta borgar för att börsen kan gå upp lite till och då är det kul att ha tjurfonden. Jag hade en köporder inne på 95 SEK, men det kan jag nog glömma.

Till sist måste jag kommentera Investors rapport. Jag är trött på att höra att det kan bli ännu sämre och att de väntar på bra tillfällen att gå in i nya bolag alternativt öka i befintliga. Likaså är jag trött på att höra att Börje Ekholm inte fattar varför substansrabatten är hög. Börje sitter på en sprängfylld kassakista och mumlar med jämna mellanrum (typ en gång i kvartalet) att det kan bli ännu sämre. Det är inte bra förvaltning och då jackas substansrabatten upp. Naturligtvis spelar det även in att Börje i princip måste hjälpa Annika Falkengren och SEB med deras Baltikum-fadäs. SEB är som bekant Wallenbergarnas husbank som man hjälper i vått och torrt. Den typen av måsten är naturligtvis inte till Investors fördel, vilket motiverar en substansrabatt. Jag tycker att Börje skall börja agera och sluta fega. Scania-försäljningen var lyckad, men nu är det historia. Pengar skall jobba i en investmentbolag så sätt igång och jobba.

Vad tror ni? Kommentera gärna.

Charlie

Inga kommentarer: